Події / Події в Україні

Збережемо Дністер вільним!

23.07.2018
автор: Олександр Степаненко, ЕГО Зелений Світ

Вчора у місті Заліщиках відбувся Форум Громадської взаємодії «Збережемо Дністер вільним!»

Учасниками форуму були представники місцевих громад, громадських організацій, природоохоронних установ, операторів активного та екологічного туризму – з України й Молдови.

Ініціатор Форуму – Рух добровольців «Простір свободи".

Вітали відкриття форуму та висловили підтримку його цілям ветерани українського правозахисного руху Ігор Калинець та Микола Горбаль.

ЕГО «Зелений Світ» представив аудиторії Форуму ілюстровану презентацію «Негативні екологічні наслідки спорудження дамб та гідроелектростанцій на притоках Середнього Дністра».

 

За результатами обговорення Форумом було ухвалено наступну спільну резолюцію:

 

Ми, представники місцевих громад, природоохоронних організацій, науковці та громадські активісти, що зібралися на Форум Громадської взаємодії «Збережемо Дністер Вільним!», обурені намірами уряду і ПрАТ «Укргідроенерго» всупереч природоохоронному законодавству і волі місцевих громад збудувати каскад із 6 гідроелектростанцій на верхньому Дністрі.

Реалізація цього проекту, який знищить природне русло Дністра на ділянці щонайменше 200 км, матиме катастрофічні наслідки для довкілля, унікальної природної і культурної спадщини Дністровського каньйону, туристичного потенціалу регіону.

Незважаючи на ухвалені впродовж 2016-2018 років рішення місцевих громад, обласних та районних рад про неприпустимість реалізації проекту, одностайну позицію громадськості й екологів, заборону будівництва об’єктів гідроенергетики в межах природно-заповідного фонду України, значні кошти вже витрачаються на підготовку до будівництва.
Такі дії є відвертим викликом встановленому Конституцією України правовому порядку й демократичному ладу, правам, безпеці й гідності кожного з нас.

Ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України:

1. Ухвалити рішення про відмову від будівництва нових ГЕС на Дністрі і заборонити здійснення будь-яких робіт у цьому напрямку, у т. ч. виготовлення техніко-економічного обґрунтування, отримання кредитів чи витрачання коштів.

2. Переглянути Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року, зокрема, вилучити з неї і всіх урядових та відомчих рішень положення про можливість побудови каскаду дністровських гідроелектростанцій.

Ми закликаємо місцеві громади, представників влади всіх рівнів, громадські та експертні середовища, науковців, журналістів і всіх небайдужих громадян до об’єднання зусиль і координації дій задля досягнення цих вимог і збереження Дністра для нинішнього й майбутніх поколінь.»

 

 

Поширити інформацію