Події / Події організації

Чи реально сільській раді стати суб’єктом енергоринку?

16.10.2019
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Щойно повернулися з села Тюдів, що у Косівськоому районі Івано-Франківської області Візит відбувся у рамках інформаційної кампанії з популяризації використання відновлюваних джерел енергії , яку проводить група громадських організацій Української кліматичної мережі.

У цьому селі на даху сільського клубу вже п’ятий рік поспіль працює мала сонячна електростанція. У 2014 році тут також було реконструйовано мережу вуличного освітлення, що передбачало заміну 33 опор та придбання 34 енергоефективних ліхтарів із світлодіодними лампами.

Впровадження енергоефективних заходів та використання відновлюваного джерела енергії стало можливим завдяки проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», учасниками якого стали Тюдівська сільська рада та громадська організація «Добробут Тюдова». На реалізацію цього проекту було залучено майже 220 тисяч гривень зовнішніх коштів.

Про проект розповіли: Оксана Довганюк, сільский Голова та Дмитро Кобзюк, голова громадської організації «Добробут Тюдова». Мікро-СЕС потужністю 1,92 Квт-год увесь цей час працює справно. Вироблена фотоелектричною панеллю енергія подається в загальну мережу . Спожита енергія зараховувалася сільраді за ціною 0,2 грн за 1 Квт (ціна транспортування ПАТ "Прикарпаттяобленерго").

Як результат, 3 км освітленої центральної вулиці села впродовж 4-х років обходилися Тюдову майже безкоштовно.

Але на самому початку 2019 року, із вступом у дію ЗУ "Про ринок електроенергії" сільська рада отримала від ПАТ "Прикарпаттяобленерго" пропозицію легалізувати свою діяльність з генерації енергії у відповідності до законодавчих новацій. Для цього необхідно створити комунальне підприємство, отримати для нього ліцензію на право виробництва електроенергії, зареєструватися в якості суб’єкта енергоринку, укласти нові угоди на постачання та розподіл енергії.

Наразі Тюдівська сільська рада, яка володіє СЕС мізерної потужності, не готова до таких кроків. Мізерний гіпотетичний прибуток від продажу такого обсягу енергії не дозволить утримувати навіть мінімальний управлінський персонал новоствореного підприємства. Хоча бажання розвивати у комунальному господарстві практику використання ВДЕ у громади Тюдова є -

Сонячна панель на будинку клубу продовжує справно генерували електроенергію і подавати її у мережу. А от за якою процедурою і  ціною відбуватиметься розрахунок за неї - невідомо. 

У схожій ситуації опинилися й інші сільські ради регіону, у яких за кошти грантів Євросоюзу було реалізовано проекти з використання сонячної енергії, Рожнівська та Черганівська. Вони також отримали схожі пропозиції від "Прикарпаттяобленерго" і не бачать наразі жодних можливостей для себе вирішити питання у правовому полі.

Цікаво, що думає з цього приводу керівництво проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», яке спрямувало кошти платників податків країн ЄС на цікаві соціально-економічні проекти розвитку, але цей розвиток раптом зупинився ?

Фото - Олександр Степаненко

*   *    *  

Згадана вище інформаційна кампанія координується Центром екологічних ініціатив “Екодія” (https://ecoaction.org.ua/) та підтримується у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (МКІ) Федеральним міністерством Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU). Оцінки та публікації, які поширюються в ході кампанії, відображують винятково думки авторів і не відображують офіційну позицію Федерального міністерства Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU).

Поширити інформацію