Події / Події організації

Збережемо "Гіпсові Говди" !

18.11.2020

ЕГО "Зелений Світ" підтримує ініціативу створення комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення "Гіпсові говди" на території Товстенської громади Чортківського району Тернопільської області.

У 2020 році у відповідь на звернення місцевих мешканців нами було проведене первинне обстеження природної земельної ділянки на території Товстенської ОТГ Чортківського району Тернопільської області з виїздом на місце.

Туристи, рибалки і спелеологи знають цю місцевість за місцем знаходження ставків поруч з дорогою до урочища"червоне", а також гіпсової печери "Джуринська". Історичні мікротопоніми цього ландшафту: "Говди", "Ксьондзова пасіка","Коло Фігури", "Вишеньки". Це лівий схил долини річки Поросячки, порізаний глибокими ярами. На стрімких схилах долини відслонюються породи, складені гіпсами та вапняками. Тут є низка карстових порожнин у гіпсах: "Вишеньки", "Мулен Руж", "Джуринська".

Але за висновками фахівців Інституту екології Карпат НАНУ цей геоморфологічний комплекс відіграє унікальну водорегулюючу роль і забезпечує стабільність водопостачання населених пунктів, що розташовані в північно-східно-південному напрямку від об’єкта. Зокрема, це населені пункти Товсте, Рожанівка, Солоне, Королівка, Бересток, Якубівка, Торське, а також загальний баланс водостоку р. Джурин, а також відносну стабільність екосистем штучних водойм, які використовуються з водогосподарською та рекреаційною метою. У разі порушення цієї гідрогеологічної та геоекологічної системи однозначно відбудуться істотні зміни гідрологічного режиму території, негативне значення яких буде особливо помітним в умовах зміни клімату.

Тут збереглися степові фітоценози, що зазнали незначної антропогенної трансформації насамперед через віддаленість від населених пунктів та значну крутизну схилів. Зокрема, це угруповання формації ковили волосистої (Stipeta capillatae) та ковили найкрасивішої (Stipeta pulcherrimae), що включені до Зеленої книги України.

Відтак ЕГО "Зелений Світ" підтримує Клопотання Вченої ради Інституту екології Карпат НАН України щодо створення на території Товстенської ОТГ Чортківського району Тернопільської області комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення з робочою назвою "Гіпсові говди" ("Солонські Говди") площею 91 га. з перспективою подальшого її включення до складу НПП «Дністровський каньйон».

Звернення з цього приводу надіслано нами Міністру захисту довкілля та природних ресурсів України Романові Абрамовському.

 

  



Поширити інформацію