Події / Події організації

Пам’ятці природи «Гіпсові Говди» - БУТИ!

24.01.2023
автор: Олександр Степаненко

 

Як відомо, вже другий рік Мінекології України розглядає клопотання Вченої ради Інституту екології Карпат НАН України щодо створення на території Товстенської ОТГ Чортківського району Тернопільської області комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення "Гіпсові говди" ("Солонські Говди") площею 91 га.

 

Збільшення площ заповідних територій та загалом природних ландшафтів відповідає сучасним засадам екологічної політики України та її міжнародним зобов’язанням – у тому числі в контексті перспектив її вступу до Європейського Союзу. Так Закон "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року від 28 лютого 2019 р. встановлює, що площа земель природно-заповідного фонду має зрости з 6,3 % до 15 % території України; лісистість має зрости з 15,9 до 17,5 % території країни; питома вага сільськогосподарських угідь екстенсивного використання (сіножатей, пасовищ) має зрости з 13 до 15,8 % території.

Індикативний показник збільшення площі ПЗФ у Тернопільській області (частка площі ПЗФ у від загальної площі) має зрости до 19%.

Особливість території, на якій пропонується створити комплексну пам’ятку природи загальнодержавного значення, полягає в тому, що вона частково збігається  контурами Нирківського-1 родовища гіпсів. І вже минулого року Приватне підприємство «Шляхорембудуправління», зареєстроване в селі Дзвиняч Заліщицької ОТГ, розробило проєкт розробки цього родовища.

Одначе, як повідомило Управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА листом № 04/1581 від 21.12.2022 року, «відповідно до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля планована діяльність щодо розроблення корисної копалини на Нирківському-1 родовищі гіпсів пройшла процедуру з оцінки впливу на довкілля, результатом якої є відмова у видачі позитивного висновку з оцінки впливу на довкілля».


Відтак ЕГО «Зелений Світ» адресував власне звернення Голові Тернопільської ОДА Володимиру Трушу, Голові Товстенської селищної територіальної громади Іванові Проданику, та Народному депутату України Володимиру Гевку, в якому пропонуємо підтримати Клопотання Вченої ради Інституту екології Карпат НАН України від 06.10.2020 року щодо створення на території Товстенської ОТГ Чортківського району комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення з робочою назвою "Гіпсові говди" ("Солонські Говди") площею 91 га. з перспективою подальшого її включення до складу НПП «Дністровський каньйон».

Текст звернення можна завантажити за цим посиланням.

Сподіваємося на мудре і державницьке рішення наших посадовців!
.

 

Поширити інформацію