Події / Події організації

Чи варто з відходів влаштовувати катастрофи ?

16.09.2007
Еколого-гуманітарне об’єднання “Зелений Світ” у даний час виконує проект “Моніторинг дотримання екологічних прав в Україні”. У рамках проекту створено робочу групу партнерських громадських організацій з різних регіонів України, до якої входять, приміром, Національний екоцентр України (Київ), “Екологія. Право. Людина” (Львів), “Бюро екологічних розслідувань” (Львів), МАМА-86, УЕА “Зелений Світ”, Екоклуб (Рівне) та ін.

Як відомо, дотримання екологічних прав, а саме: права на безпечне довкілля, відшкодування шкоди для здоров’я та життя, завданої порушенням цього права, а також право громадської участі та вільного доступу до інформації про стан довкілля, гарантується кожній людині Конституцією України та нормами базового Закону “Про охорону навколишнього природного середовища”. Крім того, Україною ратифіковано більше 40 міжнародних природоохоронних конвенцій, серед яких особливе значення має Оргуська Конвенція “Про доступ до інформації, участь громадськості у прийнятті рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля”. Проектом передбачено провести моніторинг стану дотримання екологічних прав органами державної влади, місцевого самоврядування та комерційними структурами. За результатами моніторингу планується видати доповідь, яку буде поширено в Україні та за кордоном, а також розробити висновки та рекомендації щодо покращення ситуації з дотриманням екологічних прав громадян. У рамках проекту заплановано кілька виїздів у регіони з метою наочного ознайомлення з існуючими екологічними проблемами, що перешкождають реалізації права на безпечне довкілля та сприяння їхньому вирішенню. Попередній інформаційний тур робочої групи з представників українських громадських організацій та ЗМІ було проведено у РЛП “Гранітно-степове Побужжя” та на будову Ташлицької ГАЕС (Миколаївська обл).

30 листопада відбувся черговий еколого-інформаційний тур учасників проекту – цього разу до Тернопільської області. За програмою туру було проведено виїзд на екологічно-небезпечні об’єкти комунального господарства м. Тернополя та області, а також – робочу зустріч у Тернопільській обласній раді. На неї було запрошено посадовців обласних, районних та міських органів влади, представників НДО та журналістів. Цього дня у рамках туру було відвідано Малашівське сміттєзвалища м. Тернополя (село Малашівці Зборівського району), довгобуд очисних споруд Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансеру (село Велика Березовиця Тернопільського району), село Маловоди Теребовлянського району, у якому 2006 року виявлено 42 тони пестицидів.

Проблема Малашівського сміттєзвалища, що експлуатується з грубими порушеннями природоохоронних та санітарних норм, не перший рік бентежить мешканців Тернополя та навколишніх сіл . Сміттєзвалище знаходиться в 2-у поясі зони санітарної охорони Верхньо-Івачівського водозабору, який відіграє основну роль у системі водопостачання Тернополя. Експлуатаційні запаси води у ньому - 87 тис. куб м., існує перспектива їхнього збільшення. У результаті інтенсивного водовідбору з водозабору сфера його впливу розповсюдилась на значні відстані, а площа депресійної зони досягла в радіусі 50-60 км і продовжує збільшуватися. Шар геологічних порід на плато під звалищем неоднорідний по фільтраційних властивостях. Загалом від сформований вапняками та пісковиками, тобто породами, які не здатні виконувати функції водонепроникного екрану. Таким чином, існують гідравлічні умови для потрапляння забруднюючих речовин із поверхні звалища у продуктивний водоносний шар. Результати аналізів підземних вод із криниць мешканців сіл Малашівці та В.Івачів на протязі 1997-2006років свідчать про те, що поволі відбувається забруднення водоносних горизонтів звалищним фільтратом.

Термін експлуатації звалища закінчився у 1997 році. Ще відтоді Держуправлінням екоресурсів у Тернопільській області експлуатація звалища заборонена через загрозу забруднення міського водозабору та джерел водопостачання навколишніх сіл. Рішення про заборону поновлюється щороку. Правові аспекти користування земельною ділянкою звалища, яка розрослася вже до кількадесяти гектарів, досі не врегульовані. 22 вересня 2006 року сесія Зборівської районної ради звернулася до Тернопільської міської ради та ОДА з вимогою врегулювати проблему поводження з побутовими відходами у м. Тернополі та укласти договір оренди на земельну ділянку. Малашівська сільска рада також неодноразово зверталася до районних та обласних органів влади з аналогічним вимогами. Мешканці с. Малашівці кілька разів вдавалися до протестних акцій у зв’язку із порушенням свого конституційного права на безпечне довкілля. Прецедентів правового розв’язання проблем Малашівського сміттєзвалища та судового захисту екологічних прав мешканців села Малашівці поки що не створено. Плани будівництва на землях села сучасного сміттєпереробного підприємства, які народжуються чи не щороку, також поки що не втілилися у конкретні проекти, рішення та інші добрі справи. Прецедентів громадського обговорення таких проектів також не було. Отже, ситуація нагадує міфічні “Авгієві стайні”... Причому схоже, “Авгію” байдуже до того, що екологічна катастрофа невпинно назріває, а рятівника-Геракла поки що не видно...

Учасники туру - а ними були посадовці органів влади, журналісти та представники природоохоронних громадських організацій - зустрілися з Малашівським сільським Головою М. Юриком та депутатами сільської ради. Було взято проби води у криницях с. Малашівці для проведення незалежного дослідження у столичній лабораторії. Їх планується виконати за сприяння організації МАМА-86. Вражаючі картини із життя Малашівського сміттєзвалища зафіксував об’єктив майстра-фотохудожника Ігоря Сіренка. Їх неможливо описати – то треба бачити !

Наступним об’єктом у маршруті туру був довгобуд очисних споруд обласної комунальної протитуберкульозної лікарні у селі Велика Березовиця. Сьогодні зворотні води тублікарні, де перебувають хворі з відкритими формами туберкульозу, без доочистки та знезараження скидаються у потік на території с. Велика Березовиця. Той у свою чергу впадає до річки Серет, в руслі якої побудований питний водозабір м. Чорткова з його 35 тисячами мешканців. Оскільки іншої водойми у Великій Березовиці немає, у літню пору діти купаються просто у потоці, що приймає зворотні води лікарні... Тим часом вже декілька років не виділяються бюджетні кошти на те, аби добудувати очисні споруди, каналізаційний колектор, та відвести небезпечні рідкі відходи до насосної станції по вул. Микулинецькій та очисних споруд м. Тернополя.

Далі за маршрутом туру було віддалене лемківське село Маловоди, що сховалося серед неораних ланів на межі Теребовлянського та Козівського районів. Втім про нього часто згадують цього року у органах влади, СЕС та Держуправлінні екології - через встановлений ним сумний рекорд щодо обсягів знайдених сільськогосподарських отрутохімікатів. Тут їх виявлено у травні 2006 року аж 42 тони. ДДТ та гранозан, які віднесено до групи заборонених пестицидів, після ліквідації тутешнього колгоспу ім. Котовського було "поховано" у відкритій силосній ямі практично без тари. Проби питної води, взяті влітку та восени 2006 року, зафіксували забруднення отрутохімікатами практично усіх криниць села. Альтернативних джерел водопостачання у Маловодах наразі немає. Станом на сьогодні отрутохімікати вивантажено із ями, тимчасово затарено та поміщено у приміщення колишньої "кочегарки". Учасники туру зустрілися у Маловодах із сільским головою М. І. Мацнер, побували на місці, де було знайдено токсичні відходи, а також – у сільській школі та на фельдшерському пункті. Знову ж взято проби води з криниць для аналізу. Загалом у області знаходиться на офіційному обліку близько 160 тон непридатних, неопізнаних, прострочених та заборонених агрохімікатів. Скільки їх насправді - невідомо. Щороку виявляються 2 - 3 нових вогнища забруднення. Технологія утилізації пестицидів, яка працює на шосткинському підприємстві "Елга", доволі дорога. Сума, потрібна для утилізації усієї кількості пестицидів, що накопичені на Тернопіллі, перевищує 2 мільйони гривень. У обласному бюджеті таких коштів, звісно ж, немає.

На нараді, проведеній за участі Голови Тернопільської обласнї ради М. А. Миколенка та керівників профільних управлінь обласної держадміністрації порушувалися питання про можливості будівництва у Малашівцях переробного підприємства, яке працювало б на сучасній технології сегрегації (розділення та переробки) відходів, про залучення коштів державного Фонду охорони навколишнього природного середовища для покращення екологічної ситуації у області. Серед найгостріших тут називалися проблема скидів до водойм області неочищених комунальних та промислових стоків та проблема утилізації непридатних пестицидів. Йшлося також про перспективи участі громадських об’єднань та ЗМІ у розв’язанні екологічних проблем та захисті екологічних прав громадян, висвітленні проблем довкілля, забезпеченні доступу до екологічної інформації, екологічному інформуванні та вихованні. За результатами обговорення готується резолюція та план першочергових заходів.

Олександр Степаненко,
голова ЕГО “Зелений Світ”

У заходах еколого-інформаційного туру брали участь представники НДО:

1. Віктор Мельничук, НЕЦУ (Київ)
2. Ігор Сіренко, НЕЦУ (Київ)
3. Микола Коробко, УЕА "Зелений Світ" (Кривий Ріг)
4. Анна Іващенко, ВЕГО МАМА-86 (Київ)
5. Дмитро Скрильніков, "Бюро екологічних розслідувань" (Лвів)
6. Наталія Якімук, ТМЕГО МАМА-86 (Тернопіль)
7. Галина Проців, ЕкоКлуб "Край" (Бережани)
8. Любомира Качмарська, МГЕО "Наше місто" (Тернопіль).
9. Олександр Степаненко, ЕГО "Зелений Світ" (Чортків)

Представники ЗМІ:

1. Р. Якель, газета "Дзеркало тижня" (Київ)
2. В. Мороз, газета "РІА плюс" (Тернопіль(
3. В. Лех та В. Шмигун, телецентр ТВ-4 (Тернопіль)
4. А. Вербицький, "Радіо Тернопіль".

Представники органів державної влади та місцвого самоврядування:

1. Голова Тернопільської обласної ради М. А. Миколенко
2. Заступник Голови Тернопільської обласної ради М. А. Миколенко Т. В. Кухарський
3. Нач. відділу виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Б. Є. Загрійчук
4. Прес-секретар Тернопільської обласної ради Б. З. Машлянка
5. Голова Зборівської районної ради В. Тарковський
6. Начальник держуправління екології та природних ресурсів О.В. Сінгалевич
7. Начальник держуправління МНС П. С. Кіндзерський
8. Заступник начальника Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Г. К. Левченко.
9. Заступник головного лікаря Тернопільського обласної протитуберкульозної лікарні Ю. С. Заводович.

Проект “Моніторинг дотримання екологічних прав в Україні” підтримується Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
Поширити інформацію