Події / Події в Україні

„Крига скресла” у справі створення національного природного парку Дністровський каньйон !

19.10.2009
автор: Олександр Степаненко

Нарешті! Бучацькою райдержадміністрацією (РДА) було підписано документи про погодження відведення земельних ділянок до національного парку!

Бучацька РДА першою з чотирьох районних адміністрацій Подністров”я виконала вимоги відповідних указів Президента України та положення Закону України “Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки” стосовно створення національного природного парку (НПП) "Дністровський каньйон". 16 жовтня нею було погоджено створення національного парку у межах району на загальній площі 3599,5 гектарів.


Більш того, додатковим позитивом є те, що керівництво Бучацької РДА виступило з ініціативою розміщення центральної адміністрації НПП "Дністровський каньйон" на території району – у історичному містечку Золотий Потік. Для цього в якості робочого приміщення для майбутнього національного парку пропонується історичний палац Володимира Гнєваша ХІХ століття.
Як бачимо, Бучацька РДА наразі виявилася найбільш прогресивною, ініціативною та відповідальною у справі створення на Подністров”ї нової потужної природоохоронної установи загальнодержавного значення. Хочеться сподіватись, що її приклад ближчим часом наслідують держадміністрації інших районів, на території яких створюється НПП: Борщівського, Заліщицького та Монастириського.

 

Приємно і те, що абсолютна більшість сільських рад Бучаччини також погодили рішення про включення своїх земель до національного природного парку: як з вилученням у постійних землекористувачів, так і без вилучення. Поки що не надали погоджень лише Жнибородьска та Дулібівська сільради...
 

Але як зазначив 18 жовтня на сході громади Золотого Потоку перший заступник Голови Бучацької РДА Василь Григоришин, є надія, що незабаром депутати цих сільських рад зрозуміють помилковість своїх відмов і приймуть позитивні рішення.
Що ж до думки мешканців селища, яка висловлювалася на цьому зібранні - по питанню створення Національного природного парку "Дністровський каньйон" та пропозиції про передачу його адміністрації палацу Гнєваша – то вона була одностайно схвальною.

 

Саме у ці дні тривала робоча зустріч представників громадянської кампанії „Дністровська екологічна хвиля” з питань створення НПП "Дністровський каньйон" у Бучацькому районі. У ній зокрема брав участь Голова Національного екологічного центру України Ігор Сіренко, представники громадських природоохоронних організації нашого краю та інших областей, науковці.
 

Учасники „Дністровської екохвилі” мали можливість спілкуватися з головами місцевих рад, представниками навчальних закладів, працівниками лісових господарств у с. Золотий Потік , Стінка, Космирин, Язловець, Бариш. Оглянули також кілька природних ландшафтів в околицях цих сіл. У Золотому Потоці ознайомилися з історичним парком В. Гнєваша та замком Потоцьких.
 

Гості краю вкотре переконалися в наявності безцінної природної та історико-культурної спадщини, зосередженої на Подністров”ї. На території Бучацького району - у Бучачі, Золотому Потоці, Язлівці, Рукомиші, інших селах – представлені дійсно унікальні зразки такого спадку. Жаль лише, що стан їхнього збереження здебільшого викликає сором...
 

Створення НПП "Дністровський каньйон" повинно стати вагомим кроком - як в справі збереження природних та історичних пам”яток, так і в процесі переходу економіки регіону на засади сталого, екологічно збалансованого розвитку.
Важливо розуміти, що національний парк створюється для людей, для нинішнього і прийдешніх поколінь, що живуть і житимуть на цій благодатній землі. Його діяльність не ізолює краю від світу - навпаки! - він допоможе відкрити цю благословенну землю світові, очистить її і дозволить нам по праву пишатися нею.

 

Олександр Степаненко,
голова ЕГО „Зелений Світ”,
координатор громадянської кампанії „Дністровська екологічна хвиля”

Процес погодження меж НПП "Дністровський каньйон" у Бучацькому районі - працюють перший заступник Голови Бучацької РДА Василь Григоришин та начальник сектору розвитку екологічної мережі, заповідної справи та біоресурсів Держуправління охорони навколишнього природного середовища Ігор П’ятківський.


Золотопотоцький палац і парк чекають нового дбайливого господаря.


Громада Золотого Потоку готова обговорювати плани становлення національного парку предметно та зацікавлено.


Парк та Монастир Сестер Непорочного Зачаття - відродження історичного Язлівця розпочалося тут.

 

Поширити інформацію