Про нас / Наші публікації

МОДЕРНІЗАЦІЯ УКРАЇНИ - ВИЗНАЧЕННЯ ПРІОРИТЕТІВ РЕФОРМ

15.12.2009
джерело: Громадський простір www.civicua.org

Стратегічна доповідь "Модернізація України - визначення пріоритетів реформ", розроблена групою незалежний експертів за підтримки Інституту відкритого суспільства через МФ "Відродження".

Розділи "Екологічна безпека" та "Екологізація фундаментальних цінностей як вимога часу" написані Олександром Степаненком (ЕГО "Зелений Світ") у співавторстві із Ганною Голубовською (ВЕГО "МАМА-86").

Вступ.

Нашій країні виповнилось 18 років. За ці роки ми так і не стали єдиним народом, політичною нацією, тобто сукупністю громадян держави, згуртованих спільною волею жити й рухатися у майбутнє разом, гордих за свою країну.

Що ж перешкоджає нам у цьому? Адже ми маємо всі передумови: найбільшу в Європі територію з родючою землею, давню історію, століття  визвольної боротьби, талановитий народ, ще не втрачені якості освіти, науки та здатності опановувати найсучасніші технології, вміння розвивати ринкову економіку та конкурентоспроможний бізнес, нарешті, належність до європейської цивілізації. Втім, замість країни, яка прогресивно розвивається, ми маємо занедбані суспільство, економіку, культуру, освіту, природне середовище і всевладну корумповану бюрократію на чолі з «обдарованою» переважно лише для себе, ситуативною, політичною елітою. Жодна політична сила та жодний уряд за роки незалежності не спромоглися змінити цей жалюгідний стан справ.

Отже, насамперед, нам бракує загальної згуртованості, справедливої організації суспільних відносин, які вибудовуються за умови наявності спільної мети та гідних керівників.  Ми певні, що першим кроком змін має бути впровадження стратегії модернізації України – реалізації продуманого комплексу системних реформ. Такі реформи є непопулярними не стільки для населення, скільки  для політиків, які намагаються утриматися при владі  будь-якою ціною, навіть ціною занедбаної країни у перманентній кризі.

Тому ми не бачимо іншої політичної волі здійснювати такі реформи,  окрім волі до змін, яка прокидається у громадянському суспільстві країни. Так сталося  1991 року, коли ми здобули незалежність завдяки вільному волевиявленню народу. Так сталося і року 2004, коли лише завдяки само організованим громадянам не  сталося фальсифікації результатів виборів. Ми віримо, що й на цей раз  громадянське суспільство само здатне каталізувати процеси вироблення консолідованої стратегії реформування країни. Саме громадянське суспільство має свідомо обирати тих лідерів та їх професійні команди, хто доведе не лише бажання, а й  вміння чесно керувати та насправді здійснювати реформи модернізації.

Нижче ми презентуємо попередню версію та короткий опис реформ, без здійснення яких, на наше  переконання, неможливе майбутнє України як європейської, розвинутої країни.  Ми свідомі того, що цей перелік  не є повним. Йдеться про ключові, з нашої точки зору, реформи, без яких неможливий жодний поступ. Багато з запропонованих нами кроків модернізації країни є досить відомими: кризова атмосфера українського суспільства останніх років насичена цими ідеями та поглядами. Ми втілили лише нагальну необхідність для суспільства викласти їх системно.

Ми сподіваємося на подальше широке обговорення цієї Стратегії з представниками громадських організацій, бізнесу, сумлінними політиками, науковою громадськістю та експертами по всій Україні, починаючи з середини грудня цього року. Таке публічне обговорення допоможе доповнити та поглибити запропоновану стратегію. Наш адресат – всі зацікавлені у змінах, спрямованих на розбудову чесного, відкритого демократичного суспільства, всі – зацікавлені у свідомому виборі власного життя.

Цей документ створений незалежними експертами за ініціативи Міжнародного фонду «Відродження», експертно-організаційної підтримки «Лабораторії законодавчих ініціатив» (керівник – Ігор Когут) та фінансового сприяння Pact, Inc., Програма “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER).

 

Автори: Частина ІІгор Коліушко, Віктор Тимошук, Олександр Банчук, Мар’яна Демкова, Роман Куйбіда, Юлія Кириченко, Дмитро Український (Центр політико-правових реформ); : Анатолій Ткачук (Інститут громадянського суспільства), Денис Ковриженко (Лабораторія законодавчих ініціатив), Анна Нечай (Інститут фінансового права).

Частина ІІІгор Бураковський, Вероніка Мовчан, Оксана Кузяків, Олександра Бетлій, Сергій Кандюл, Алла Кобилянська, Віталій Кравчук, Ганна Кузнєцова, Катерина Куценко, Дмитро Науменко, Катерина Пількевич, Наталія Сисенко, Ганна Чухай  (Інститут економічних досліджень та політичних консультацій).

Частина ІІІ, Зовнішня політика і безпека держави Олександр Сушко, Володимир Горбач (Інститут Євро-Атлантичного співробітництва), Василь Філіпчук (позаштатний консультант), Олексій Коломієць (Центр Європейських та трансатлантичних студій ), Наталія Пархоменко (Центр миру, конверсії та зовнішньої політики України), Анна Голубовська-Онісімова («Мама-86»), Олександр Степаненко (ЕГО «Зелений Світ», м. Чортків), Євген Роздорожний, Катерина Шинкарук (Інститут економічних досліджень та політичних консультацій).

Частина ІУ, Фундаментальні цінності демократичних змінЄвген Бистрицький (Міжнародний фонд «Відродження), Максим Лациба (Український незалежний центр правових досліджень), Олександр Вінніков (Мережа розвитку європейського права), Євген Захаров, Вячеслав Епштейн (Харківська правозахисна група), Наталія Лігачова («Телекритика»), Єгор Соболев (Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»), Георгій Касьянов (Інститут історії НАН України), Тарас Возняк (Журнал «Ї»), Мирослав Маринович (Інститут релігії і суспільства Львівської Богословської Академії), Олександр Степаненко (ЕГО «Зелений Світ», м. Чортків), Анна Голубовська-Онісімова («Мама-86»).

Відповідальні редактори частин: Ігор Коліушко, Ігор Бураковський, Олександр Сушко, Євген Захаров та Євген Бистрицький.

Скорочену версію Стратегії можна знайти на сайтах: Громадський простір (www.civicua.org), «Майдан» (www.maidan.org), Міжнародний фонд  «Відродження» (www.irf.kiev.ua), Інститут економічних досліджень та політичних консультацій( www.ier.kiev.ua), Центр політико-правових реформ (www.pravo.org.ua).

Повну версію Стратегії можна завантажити за цим посиланням.

Поширити інформацію