Події / Події організації

Якими бути паркам та скверам Чорткова у майбутньому?

14.08.2010

Розпочато розробку нової містобудівної документації

У відповідності до Резолюції круглого столу «Перспективи планування територій м. Чорткова» від 2 червня 2010 р. та рішення міської ради від 2 липня 2010 року розпочато розробку проектів містобудівної документації: ландшафтного аналізу території Чортківської міської ради та комплексної схеми зеленої зони міста Чорткова.
27 липня Чортківський міський Голова підписав договір та технічне завдання на виконання проектних робіт фахівцями конструкторського бюро Національного лісотехнічного університету України. Ця установа має досвід розробки аналогічної містобудівної документації для Львова, який зараз готується до футбольного чемпіонату „Євро–2012”.
Практичну роботу над проектами для Чорткова вже розпочато. Йдеться про розробку однієї з базових схем планування території міста – містобудівної документації, котра визначить принципові підходи у справі планування, забудови та іншого використання його земель, служитиме основою для наступних містобудівних рішень.
Ініціатори розробки проектів виходять з того, процес планування території міста необхідно почати з аналізу природних умов території, на якій воно знаходиться, тобто: рельєфу, грунтів, рослинності, вод, напрямку вітрів, впливів стан довкілля, створених попередньою техногенною діяльністю...
В якості першочергового кроку пропонується зробити ландшафтний аналіз території міста. З тим, аби припинити забудову та порушення ділянок, перспективних для створення зелених зон рекреаційного та природоохоронного призначення – буде розроблено комплексну Схему зеленої зони, узаконено стан існуючих скверів та парку відпочинку.

Діяльність з розробки Схеми зеленої зони триватиме у режимі відкритості та постійного діалогу з громадськістю. Хотілося б, аби кожен район міста отримав у перспективі можливість створення рекреаційної зеленої зони загального користування, розміри та стан якої відповідали б природоохоронним ти санітарним нормам.
Розробники проекту, профільні депутатські комісії, партнерські громадські організації – ЕГО „Зелений Світ”, „Спілка підприємців Чортківщини” та екоклуб „Ковчег” – звертаються до мешканців міста з проханням висувати пропозиції стосовно створення, надання охоронного статусу та впорядкування зелених зон у своїх мікрорайонах, надсилати з цього приводу звернення до міської ради, виступати у пресі тощо.

Перша пропозиція представників громадських організацій – зарезервувати ділянки під парк відпочинку та кілька скверів, максимально наближених до житлової забудови у районі Кадуб. Мешканцям цього району та громаді Церкви Святого Володимира належало б спільно подбати про захист від засмічення, збереження та озеленення території довкола каплиці та джерел місцевості Золотарка, звідки чимало людей мікрорайону отримують чисту питну воду.
На нашу думку існує потреба негайного встановлення меж та планового озеленення території найбільшої у місті школи – № 5.
Наступна ідея – відродити історичний парк Садовських–Борковських у центрі Чорткова! Як відомо, до 1917 року він існував на території від існуючого будинку райдержадміністрації до Синагоги Нової. Нині тут виріс величний Храм Святих Петра і Павла. Але частково територія звільнюється від старої забудови. Чому б не створити сквер – окрасу міста на місці колишнього парку!? Вже зараз необхідно зарезервувати цю землю і не допускати на ній жодної забудови...
За планом впродовж літа–осені усі необхідні дослідницькі роботи з розробки Схеми зелених насаджень будуть виконані, а проектну документацію буде обов’язково винесено на громадські слухання, після чого її розгляне міська рада.

Голова Колегії ЕГО „Зелений Світ”,
Голова постійної комісії Чортківської
міської ради з питань охорони довкілля
Олег Боровий

Поширити інформацію