Публікації / Екологічні права

Чи колись таки земельні ділянки продаватимуться у місті прозоро - через аукціон?

17.02.2011

Земельні питання у Чортківській міській раді вже не перший рік виступають головними каталізаторами неспокою. Але досі у Чорткові не було продано жодної земельної ділянки за прозорою процедурою земельних торгів! Хоча Земельний кодексом України визначено порядок обов’язкового продажу землі, що відводиться фізичним та юридичним особам для комерційних потреб. І хоча тіньовий ринок земель у місті
безперечно, існує. За інформацію втаємничених у його справах осіб, вартість десяти соток містечкової землі сягає від 10 до 40 тисяч доларів. Приватизація земельних ділянок за останні роки крокує у місті семимильними кроками. Чому ж надходження від неї не потрапляють до міської казни?

З тим, аби привернути увагу міської ради до цього питання та домогтися врешті решт впровадження практики земельних торгів, ЕГО „Зелений Світ” вдруге пропонує земельній комісії міської ради розглянути розроблений нами проект „Тимчасового положення про порядок проведення земельних аукціонів з продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на території м. Чорткова”.

Проект не суперечить Постанові КМУ від 2 вересня 2010 р. N 805 „Про затвердження Порядку продажу У 2010 РОЦІ земельних ділянок несільськогосподарського призначення на земельних торгах” у тій частині, якою сама Постанова не суперечить закону.

Але 2010-й рік минув. І суперечності із законом у згаданій постанові є, у т. ч. із Земельним Кодексом. До речі, згідно цього кодексу земельні торги мали б проводитися у порядку, встановленому законом, а не урядовою постановою.

До того ж, від моменту ухвалення Постанови прийняті кілька нових, досить таки радикальних законів, які безперечно вплинуть на спроможність громадськості впливати на стан справ у плануванні та забудові населених пунктів. Це наприклад, закони „Про доступ до
публічної інформації” та "Про регулювання містобудівної діяльності".

Отже, ми готові до плідної дискусії з приводу порядку проведення прозорих земельних торгів у Чорткові та будемо всіляко сприяти початкам такої практики...

Сподіваємось, що не все ще роздано міською владою і що багаті покупці для решток вільних земельних ділянок таки знайдуться.

Олександр Степаненко

текст Положення - за цим посиланням

Поширити інформацію