Події / Події організації

Відновлюється робота громадської приймальні УГСПЛ у Тернополі

01.10.2012
автор: Олександр Степаненко

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) впродовж трьох років підтримувала роботу мережі громадських приймалень у тринадцяти містах України: Києві, Херсоні, Харкові, Чернігові, Кіровограді, Львові, Миколаєві, Луганську, Донецьку, Конотопі, Сіверодонецьку, Севастополі та Тернополі. Приймальні надавали первинну правову допомогу за єдиними організаційними та етичними стандартами, підтримували сталий контакт між собою. За цей час десятки тисяч людей отримали у приймальнях спілки безкоштовні консультації фахових юристів. Було також організовано сотні інформаційних та просвітницьких заходів.

На жаль, через брак необхідних для цього ресурсів, у 2012 році діяльність мережі приймалень було призупинено. І лише нещодавно її вдалося відновити у десяти містах України, завдячуючи підтримці Європейської комісії. Одне з цих міст - Тернопіль.

Регіональними партнерами УГСПЛ у справі створення приймальні у Тернополі як і раніше виступають ЕГО «Зелений Світ» та «Гельсінська ініціатива – XXI». Незмінним залишається також наше партнерство з редакцією газети «Свобода». Саме у приміщенні редакції буде здійснюватися прийом громадян.

Акцент у роботі приймальні, як і раніше, робитиметься на захисті прав людини та основних свобод у її стосунках з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Пріоритетом також буде правова допомога вразливим категоріям населення, тобто: незаможнім людям та безробітним, інвалідам та психічним хворим, особам похилого віку та неповнолітнім, мешканцям сільської місцевості, в’язням та звільненим з місця відбування покарань, жертвам насильства, представникам національних та релігійних меншин, іншим дискримінованим групам населення, тощо. Адже далеко не завжди – в силу відомих причин – саме ці люди не мають можливість відстояти свої права в органах влади, зокрема в суді. Далеко не кожен з них може скористатися послугами фахового адвоката. Та й серед пересічних мешканців української провінції сільської все ще дуже незрілим є уявлення про свої права, основи законодавства та можливості захистити себе.

Приймальня надаватиме первинну юридичну консультативну допомогу. Тобто її діяльність не передбачає створення альтернативи системі фахової адвокатської допомоги - перш за все в силу відмінності у цілях та обмеженості у ресурсах. Мета консультування у громадській приймальні – дати первинну правову консультацію та навчити людей самим захищати свої права.

Звісно, звернутися до громадської приймальні у Тернополі можуть не лише мешканці обласного центру. Усі консультації – безкоштовні. При цьому приймальня УГСПЛ гарантує, що сам факт звернення людини та персональна інформація про особу, яка звернулася по правову допомогу, за жодних обставин не будуть розголошені без письмової згоди заявника – усі персональні дані заявників зберігатимуться у закритій базі даних.

Громадська приймальня УГСПЛ у Тернополі працює за адресою: вул. Живова, 11, оф. 803 (8-й поверх, приміщення редакції газети «Свобода»). Постійні години прийому - кожної середи та п’ятниці з чотирнадцятої до вісімнадцятої години. Можливий попередній запис на прийом за телефоном: + 380-352-25-28-60. Можлива консультація за письмовою заявою встановленої форми, яку пропонуємо надсилати електронною або звичайною поштою: kushneryk@ukr.net, Ользі Кушнерик. Живова, 11, оф. 803, м. Тернопіль, 46000.
 

Більше про роботу приймалень можна ознайомитися на інтернет-сторінці УГСПЛ: http://www.helsinki.org.ua.

Окрім власне надання консультативної допомоги приймальні УГСПЛ здійснюватимуть аналітичну та інформаційну діяльність. Йдеться про аналіз причин порушень прав людини та шляхів їхнього попередження. Передбачається поширення знань про права людини та засоби правозахисту: навчання для юристів, видання практичних посібників та буклетів просвітницького характеру, проведення інформаційної кампанії у ЗМІ, демонстрація успішних прецедентів у справі захисту людських прав, налагодження діалогу та співпраці з державними правоохоронними структурами та засобами масової інформації.

Координатор роботи громадської приймальні у Тернополі,
Олександр Степаненко.

 


Поширити інформацію