Події / Події організації

Свободу активістам Грінпіс! Рятуймо Арктику!

20.10.2013
автор: Олександр Степаненко

«Зелений Світ» підтримав світову кампанію на захист групи активістів міжнародної природоохоронної організації «Greenpeace», котрі впродовж місяця утримуються у російських тюрмах за надуманим звинуваченням у піратстві.

Як відомо, ще у липні 2012 року «Greenpeace» почав кампанію «Захистимо Арктику», метою якої є створення всесвітнього заповідника навколо Північного полюса - з повною забороною нафтовидобутку та рибальства в цьому регіоні, як це було вже зроблено в Антарктиді. У даний час на підтримку кампанії «Захистимо Арктику» у цілому світі зібрано близько 4 млн. підписів.

У серпні 2013 уряд Фінляндії затвердив Арктичну стратегію, в якій підтримується ідея присвоєння охоронного статусу території навколо Північного полюса. Таким чином, Фінляндія стала першою в світі країною, що підтримала ідею про створення арктичного заповідника. Гренландія також призупинила видачу ліцензій на видобуток нафти на арктичному шельфі. У жовтні 2013 р. уряд Норвегії відмовився від будь-яких планів буріння на своїй частині Арктичного шельфу.

У липні 2012 року активісти «Greenpeace» в рамках ненасильницької акції «Захистимо Арктику» блокували роботу 53 автозаправних станцій компанії Royal Dutch Shell в Единбурзі та Лондоні, протестуючи проти планів компанії з буріння нафтових свердловин в Арктиці.

У серпні 2012 року група активістів активістів вперше піднялася з власного судна «Arctic Sunrise» на платформу «Приразломная» у міжнародних водах Печорського моря, котра належить російському "Газпрому", і встановила на ній плакати «Врятуйте Арктику!» і «Свободу Баренцеву морю!».

Цього року йшлося про повторення аналогічної акції. 18 вересня група активістів «Greenpeace» спробувала  піднятися на "Приразломну". Перед акцією «Arctic Sunrise» вийшов на зв’язок з платформою і береговою охороною, попередивши про мирний характер власних дій та заявивши, що екологісти не заподіють шкоди ані платформі, ані персоналу.

Невдовзі весь екіпаж «Arctic Sunrise» і саме судно було арештовано російськими прикордонниками. Тридцять активістів «Greenpeace», котрі є громадянами різних кран світу, ув’язнено у СІЗО Мурманська і довколишніх міст за звинуваченням у піратстві, що передбачає кримінальну відповідальність. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Днями Мурманський обласний суд визнав законним рішення Ленінського суду Мурманська і залишив під вартою 21 фігуранта справи про "піратство" до 24 листопада.

Адвокати «Greenpeace» мають намір звернутися із заявами до Європейського суду з прав людини по факту незаконного арешту та у зв’язку з неналежними умовами тримання у слідчому ізоляторі.

Поширити інформацію