Події / Події організації

Переглядом фільму "Вітаємо на Фукушімі" завершилися мандри Docudays UA Тернопіллям

19.12.2014
автор: Олександр Степаненко

Цього року фестиваль Docudays UA гостював у південних районах області на просторі від Збруча до Золотої Липи. Загалом його програма склала біля сорока показів фестивальних фільмів у п’ятнадцяти містах та селах краю.

На заході фестиваль дістався Устя Зеленого, що ховається між пагорбами над Дністром, на сході – Скали Подільської над Збручем.

Організатором фестивалю, як і минулоріч, виступала громадська організація ЕГО "Зелений світ" з партнерами.

Остання зустріч із фестивалем Docudays UA відбулась 13 грудня у місті Чорткові, у приміщенні Народного дому імені Катерини Рубчакової .

Дивилися фільм Алена де Альо «Вітаємо на Фукушімі» - про катастрофу на АЕС «Фукушіма». Тема фільму надто актуальна для України, котра за чверть століття не може впоратися із наслідками Чорнобильської катастрофи, натомість має дуже амбітні плани  розвитку ядерної енергетики.

Звісно, неможливо відмовитися від неї в час, коли половина електроенергії в Україні  виробляється саме на АЕС. З іншого боку, варто бути свідомими, що безпекові ризики ядерної енергетики нини багатократно зросли - через загрози близьких військових дій, цілеспрямованих диверсій та ще більш глибокої суспільно-політичної дестабілізації.

Мешканці японської Фукушіми нині пребувають у ситуації, схожій на ту, яку переживали мешканці українського та білоруського Полісся наприкінці 80-х років. Багато схожого, але багато й відмінностей: у пріоритетах та можливостях влади, у рівні технологічного розвитку, у психології людей...

Фільм представляли гості зі столиці - експерти з питань ядерної енергетики Національного екологічного центру України Артур Денисенко та Тетяна Вербицька.

Фестиваль завершився традиційним відзначенням найбільш зацікавленого глядача документального кіно про права людини.

Ним цього року визнано Галину Махомет з Чорткова.

Вітаємо !

 

 

 

Поширити інформацію