Події / Міжнародні події

Світ побачила перша в історії Церкви екологічна енцикліка

18.06.2015
джерело: www.ecoburougcc.org.ua

Сьогодні, 18 червня, у Ватикані відбулась офіційна презентація першої в історії Церкви екологічної енцикліки Святішого Отця Франциска "Laudato si’", що перекладається як «Будь прославлений».

На 192 сторінках звичного для енцикліки формату, Папа Франциск пропонує Світові свою нову енцикліку, немов посібник по «Догляду за спільним домом, яким для нас є Земля». Енцикліка складається із вступу, 6 розділів та двох завершальних молитов. Назва її інспірована і взята з відомого твору "Laudato si’, mi’ Signore", відомого ще як «Гімн брату сонцю або Слава Творцеві Світу».

Ексклюзивність цієї енцикліки полягає перш за все в тому, що жоден Римський Архієрей до Папи Франциска не присвячував питанням відповідальності за створіння цілу енцикліку.

Святіший Отець закликає усіх нас до вироблення нових звичок, «нових стилів життя» у Христі.

Той факт, що ця перша в історії Церкви екологічна енцикліка вийшла з-під пера саме Папи Франциска, в черговий раз підкреслює, що Папа Берґольйо справді вірно дотримується обраної на початку його Понтифікату лінії і намагається йти стежками святого Франциска з Асизу.

Методологія написання енцикліки така, що, починаючи в першому розділі з опису конкретних сучасних екзистенційних соціально-екологічних викликів, Папа в наступних розділах готує читача до сприйняття правди про людину та її місце серед створіння у світлі Писання та Вчення Церкви, щоби найперше довести до розуміння того, що екологічна криза глибоко закорінена в кризі екології людини і що вихід з цієї кризи на всіх рівнях починається з глибокого «екологічного навернення» до Бога. В двох заключних розділах своєї енцикліки Святіший Отець не залишає нас без відповідей на питання «а що ж робити?», і дає практичні поради та вказівки щодо того, як слід жити, що робити та звідки черпати необхідну благодать для здійснення нашого спільного покликання «порати і доглядати» (пор. Бут 2,15) Божий світ і відвернення небезпеки самознищення людства.

З енциклікою у 8 мовах вже можна ознайомитись на офіційному сайті Ватикану vatican.va.

Текст енцикліки англійською мовою можна завантажити тут. Польською - тут.

Поширити інформацію