Події / Події організації

Липи з історичного парку ростимуть у Чорткові

07.04.2016

19 березня розпочалися наші цьогорічні «Дні Дерев» - перша громадська толока відбулася на території проектованого скверу «Писанка», що на вулиці Осипа Маковея. Тут підсадили кілька лип на місці втрачених у минулорічну посуху та спеку дерев-екзотів.

Як звикле, у ході дійства зібралася дворова дітвора. Переконували, що цього року будуть поливати посаджене. Відповідатиме за це хлопчина на ім’я Сергій. Щоправда, минулого року таку ж обіцянку давав його ровесник Павло. Що ж, сподіваємося, що вже цього разу «Липи Сергія» ростимуть .

Друга локація – Джерело «Кадуб», з якого тисячі мешканців мікрорайону беруть питну воду. Біля якого окремі недбальці, на жаль, залишають усякий непотріб . Яке цього року пропонуємо до заповідання. Тут також висадили кілька лип по периметру території, на якій запроектовано сквер «Кадуб». Зібрали великий міх сміття.

До речі – оті липи не аби-які, а привезені з Більче-Золотецького історичного парку, закладеного графами Потоцькими у 1804 році. Власне – це сіянці з 200-літньої Липи Потоцьких, найбільшого на Тернопільщині дерева липи (у обхваті – 8,5 метрів). Парк у Більчу-Золотому пізніше належав не менш славному шляхетському роду князів Сапігів. Саме тут, у княжому парку, було знайдено при земляних роботах відоме поселення трипільців, яке досліджували корифеї європейської археології ХІХ століття Адам Гонорій Кіркор та Готфрід Оссовський... Щоправда, це вже окрема тема….

Отже, липи з Більче-Золотецького парку ростимуть у Чорткові, й не тільки у ньому – наші громадські толоки мали продовження у Білому Потоку, Росохачі  (біля тамтешніх джерел), а також у Бичківцях.

Акція на території колишнього історичного парку у Бичківцях була цієї весни останньою. Незвична для початку квітня спека підганяє – бруньки на липах почали розкриватися.

Кілька більче-золотецьких лип залишимо до осені - для омріяного «Парку Небесної Сотні» у Чорткові. Сподіваємося, «батьки міста» за літо вирішать питання із земельною ділянкою для нього.

Цього року на громадських толоках «Днів дерев» працювали «зеленосвітці»: Олекса Гуска, Оксана Дзиндра, Зоряна Лесейко, Любомир Махомет, Олександр Степаненко, Людмила Чижишин, Наталія Богданець.

Допомагали: Ігор з Білого Потоку, Сашко, Сергій та Роман з гімназії, Олег та Дмитро з Бичківської школи.

Організаційне сприяння надали: Любомир Хруставка, Володимир Драбинястий та Петро Поповський.

 

Поширити інформацію