Події / Події в Україні

Мінприроди ініціює проведення стратегічної екологічної оцінки Програми розвитку гідроенергетики України

19.08.2016
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Як відомо, 13 липня Кабмін прийняв «Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року».

За оцінкою авторитетних громадських організацій ця програма може призвести до невиправних втрат для природи України. Програма готувалася таємно. В процесі підготовки не залучалися громадські експерти ані в галузі довкілля, ані в галузі енергетики. Документ не пройшов публічних обговорень і був затверджений з порушенням чинних процедур. Закладені в Програмі дії можуть призвести до техногенних аварій та катастроф, нищівного впливу на гідросистему, об’єкти природно-заповідного фонду та довкілля в цілому. Окрім того, можуть бути знищені історичні та культурні пам’ятки світового, національного та місцевого значення.

Про власну критичну оцінку Програми заявило і Мінприроди України.

Відтак вже 14 липня ЕГО «Зелений Світ» звернувся до Мінприроди з пропозицією ініціювати на державному рівні здійснення стратегічної екологічної оцінки «Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року» у відповідності до «Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті», ратифікованого Україною, передбачивши участь громадськості у цьому процесі. 

У листі до міністерства ми висловлювали переконання, що проекти, передбачені у Програмі матимуть значний вплив на довкілля у транскордонному контексті - зокрема у басейні транскордонної ріки Дністер, яка пр.отікає територіями України та Молдови.

Днями ми отримали відповідь Мінприроди про те , що ним ініціюється рішення Уряду щодо проведення стратегічної екологічної оцінки Програми.

Якщо Кабмін погодиться, це може стати першим прецедентом застосування в Україні Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції Еспо.

Із змістом відповіді Мінприроди на звернення ЕГО «Зелений Світ» можна ознайомитися тут.

На цьому фото - намулова пустеля на місці водосховища ГЕС на р. Теребля у Карпатах. Фото Андрія Обєщика.

 

Довідка.

Стратегічна екологічна оцінка – процедура визначення та оцінювання наслідків державного стратегічного планування для довкілля та розроблення заходів із запобігання, зменшення та відшкодування можливих негативних наслідків.

1 липня 2015 року Верховною Радою України ратифіковано Протокол про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишн середовище у транскордонному контексті.

Конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Convention on Environmental Impact Assessment in а Transboundary Context – IAE Convention, - Espoo, 1991, Конвенція Еспо) була прийнята в Еспо, Фінляндія, 25 лютого 1991 року та вступила в силу 10 вересня 1997 року. Була ратифікована Законом України від 19.03.1999 №534- XIV

Конвенція Еспо є першою багатосторонньою угодою, яка визначила процедурні права та обов’язки Сторін стосовно транскордонного впливу діяльності, що планується. Конвенція Еспоо встановлює зобов’язання Сторін щодо оцінки впливу ще на етапі планування. Передбачаються також заходи та процедури з попередження, контролю та мінімізації будь-якого, зокрема транскордонного, впливу на природне довкілля.

Конвенція Еспо покликана сприяти забезпеченню сталого розвитку засобами заохочення міжнародної співпраці у справі оцінки ймовірного впливу планованої діяльності на довкілля. Ця міжнародна угода спрямована на запобігання, мінімізацію наслідків та організації екологічного моніторингу впливу на довкілля.

В усіх процедурах оцінки впливу на довкілля конвенцією Еспо передбачена участь зацікавленої громадськості.

 

 

 

Поширити інформацію