Події / Події організації

Чому державну програму розвитку гідроенергетики затверджують без участі Держводагентства?

05.01.2017
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

 

Державне агентство водних ресурсів України у своїй відповіді на запит ЕГО «Зелений Світ» підтвердило, що його не було залучено до розробки проекту Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року та погодження урядового розпорядження, яким було затверджено цю програму.

На жаль, Програму було затверджено з грубими порушеннями процедури, без погодження з центральними органами виконавчої влади у сфері використання природних ресурсів, без попереднього оприлюднення та громадського обговорення, без проведення стратегічної екологічної оцінки (СЕО), без урахування негативних тенденцій стану водності на річках України...

Але ж Україна є стороною Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Відповідно до статті 4 Протоколу «Програма розвитку гідроенергетики України до 2026 року» належить до планів та програм, які підлягають процедурі стратегічної екологічної оцінки.

Оскільки заходи та проекти, передбачені у «Програмі розвитку гідроенергетики до 2026 року» матимуть значний вплив на довкілля, у тому числі у транскордонному контексті (зокрема у басейні транскордонної ріки Дністер), будучи переконаними у тому, що стратегічна екологічна оцінка (СЕО) повинна відігравати важливу роль у розробці й прийнятті планів, програм, політики й законодавства, ЕГО «Зелений Світ» пропонує Агентству звернутися до Уряду з пропозицією здійснення СЕО «Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року» у відповідності до «Протоколу про стратегічну екологічну оцінку», передбачивши участь громадськості у цьому процесі.

Текст звернення ЕГО «Зелений Світ» до Державного агентства водних ресурсів України можна завантажити за цим  посиланням.

 

Поширити інформацію