Події / Міжнародні події

Міжнародних активістів не пустили до Польщі для участі у кліматичних переговорах

Представникам громадських організацій відмовлено у в’їзді до Польщі для участі у міжнародних кліматичних переговорах

З великим занепокоєнням Екодія та партнерські організації дізналися про те, що протягом останніх трьох днів щонайменше 13-ом представникам громадських організацій було відмовлено у в’їзді у Польщу для участі у міжнародних кліматичних переговорах COP24. Серед них є сім громадян України (станом на вечір 8 грудня). Одному представнику Екодії заборонили в’їзд у країну, а двох інших – затримали. Офіційна причина – загроза національній безпеці. Кожен з них – офіційний учасник міжнародних кліматичних переговорів (COP24), що зараз відбуваються в польському місті Катовіце. За всю 24-річну історію Переговорів така ситуація спостерігається вперше.

Забороні в’їзду передував прийнятий у Польщі спеціальний закон у зв’язку з проведенням міжнародних переговорів ООН зі зміни клімату у місті Катовіце (COP 24). Згідно з ним, заборонені будь-які спонтанні зібрання, а дані про всіх зареєстрованих учасників можуть бути використані поліцією без попередньої згоди cамих учасників. Десятки організацій з усього світу вбачають у цьому порушення прав та свобод громадян, водночас саме представники громадськості виявляються “під прицілом” даного закону.

Ірина Ставчук, виконавча директорка ГО "Екодії", коментує ситуацію: “Участь представників неурядових організацій у переговорах такого рівня є надзвичайно важливою, адже вони є агентами впливу на тих, хто приймає рішення. Усе це заради того, щоб досягнення мети Паризької угоди щодо утримання глобального потепління на рівні 1,5-2°С стало реальністю. Екодія вважає неприйнятним намагання польської влади не допустити мирних активістів на COP24”.

Пані Мей Бове, виконавча директорка міжнародної екологічної організації 350.org, оприлюднила наступну заяву: “Ми категорично засуджуємо відмову у в’їзді та депортацію колег, яким не дозволили потрапити у Польщу для участі у СОР24. З того, що ми розуміємо, причиною для такої відмови було звинувачення у ‘загрозі національній безпеці’. Ці члени та волонтери – люди, які віддані питанню боротьби з кліматичною кризою, яка стоїть перед світом, через кампанії на підтримку сталих рішень. Ми та наші партнери віримо у те, що найбільшою загрозою міжнародній та національній безпеці є відмова боротися із кліматичною кризою та відмова розпочинати дії для того, щоб залишити викопні палива у землі. Голоси тих, кому відмовили в’їзд для участі у COP24 є вагомими для розгортання кліматичних перемовин і це неприйнятно, що їхня присутність на переговорах перешкоджається таким чином. Подібні обмеження громадянського суспільства тим не менше не зупинять стійкий кліматичний рух”.

Цю заяву підтримали представники наступних громадських організацій та об’єднань: Українська кліматична мережа, 350.org, Greenpeace, CAN Europe, CAN EECCA, Protect the Planet, Demand Climate Justice, SustainUS, Grassroots Global Justice, Alliance, The Indigenous Environmental Network, Climate Justice Alliance, Attac, The Just Transition Alliance, Oil Change International, Carre Geo & Environnement, Green Network та INFORSE.

Більше інформації - на Веб-сайті ГО "Екодія" - http://ecoaction.org.ua

 

Поширити інформацію