Про нас / Звіти

Звіт про діяльність ЕГО «Зелений Світ» за 2018 рік

30.12.2018

 

ЕГО «Зелений Світ» впродовж року підтримував активність громадянського руху «Вільний Дністер», спрямовані на збереження природної спадщини Дністровського каньйону, якій загрожують урядові плани будівництва каскаду з шести гідроелектростанцій.

Зокрема, представник організації взяв участь у роботі круглого столу «Екологічні аспекти розвитку гідроенергетики в Україні», проведеного 12 квітня у Верховній Раді України.

11 травня в Тлумацькій школі – інтернаті (Івано-Франківська область, м. Тлумач) було проведено інформаційні заходи для вчителів та учнів. Аудиторії вчителів школи було представлено ілюстровану лекцію «Ризики будівництва каскаду гідроелектростанцій на Дністровському каньйоні». Учні - старшокласники ознайомилися з презентацією від «Зеленого Світу» на тему «Дністровський каньйон – одне з «Семи Природних Чудес України».

3 липня у Києві відбулася робоча зустріч Групи з питань гідроенергетики «Форуму громадянського суспільства Східного партнерства». ЕГО «Зелений Світ» представив на ній презентацію «Ризики будівництва каскаду гідроелектростанцій на Дністровському каньйоні».

22 липня у місті Заліщиках відбувся Всеукраїнський форум Громадської взаємодії «Збережемо Дністер вільним!». ЕГО «Зелений Світ» представив аудиторії Форуму ілюстровану презентацію «Негативні екологічні наслідки спорудження дамб та гідроелектростанцій на притоках Середнього Дністра». За результатами обговорення Форумом було ухвалено спільну резолюцію.

5 серпня у Заліщиках проходив Форум придністровських громад «Збережемо Дністер», у якому взяли участь представники місцевих громад Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. ЕГО «Зелений Світ» представив на ньому презентацію «Ризики будівництва каскаду гідроелектростанцій на Дністровському каньйоні».

 

Розвивалося партнерство у форматі Української кліматичної мережі (УКМ).

13 квітня у Чорткові за ініціативою ЕГО «Зелений Світ» було проведено весняну акцію «На роботу – велосипедом!», яка є частиною Міжнародного руху за мобільність у містах, що включає заходи з популяризації велосипеда, як екологічного та здорового транспортного засобу. Партнерами акції були: велоклуб «CADENCE», Асоціація велосипедистів Києва та «Арт-фільм-студіо».

31 травня – 1 червня ЕГО «Зелений Світ» приєднався до заходів «Днів сталої енергії», організованих Чортківською міською радою в контексті виконання умов Угоди Мерів - ініціативи Європейської Комісії, яка має на меті добровільне об`єднання європейських міст заради розвитку сталої енергетики та спільної протидії зміні клімату. В ході панельної дискусії ЕГО «Зелений Світ» оприлюднив власну Громадську оцінку «Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Чорткова», який було розроблено міською радою минулого року.

Представники «Зеленого Світу» були учасниками Екологічного табору «GreenCamp у Карпатах», організованого УКМ у с. Яворів Косівського району 2 – 5 серпня.

А 29 – 30 листопада ми були учасниками Тренінгу «Клімат змінюється - змінюй місто», організованого УКМ та мережею «350-org» у Львові. Метою тренінгу стало напрацювання методологій створення перших кліматичних стратегій для українських міст.

 

ЕГО «Зелений Світ» у липні – серпні 2018 року виступив ініціатором всеукраїнської кампанії громадянських звернень на захист Національного природного парку «Гуцульщина» від спроб рейдерського захоплення його території та перешкоджання діяльності парку. В рамках кампанії направлено колективні звернення від 16-ти громадських організацій, адресовані до Уряду, Генпрокуратури, Національної поліції, Мінприроди, Держагентства лісових ресурсів, окремих Народних депутатів України, у яких пропонується розслідувати факти протиправного втручання посадових осіб Пістинської сільської ради та ДП «Кутське лісове господарство» у діяльність НПП «Гуцульщина», а також вжити заходів по припиненню правопорушень.

 

ЕГО «Зелений Світ» був також ініціатором громадянської кампанії «Рік Станіслава Вінценза», спрямованої на популяризацію в Україні життя і творчості видатного письменника, філософа, гуманіста Станіслава Вінценза, якого називають "Гомером Гуцульщини". В рамках громадянської кампанії нами було утворено та систематично підтримано впродовж року відкриту групу «Рік Станіслава Вінценза» у мережі Facebook, яка на кінець року налічує 120 учасників з України, Польщі, Німеччини, Ізраїлю. Було також проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів («Вінцензівських зустрічей»): у с. Слобода Коломийського району, с. Бистрець, Голови, Криворівня Верховинського району, у м. Коломиї та у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці. Партнерами у проведенні зустрічей були Слобідська загальноосвітня школа, Бібліотека села Слобода ім. С. Вінценза, Бистрецька загальноосвітня школа, Клуб села Бистрець, Клуб села Голови, Музей Івана Франка у Криворівні, Криворівненська загальноосвітня школа, галерея «Світовид» у м. Коломиї. Було також створено кілька публікацій інформаційно-просвітницького характеру про життя і творчість Вінценза - для ЗМІ національного та регіонального рівня. Громадянська кампанія «Рік Станіслава Вінценза» не фінансувалася жодними юридичними та фізичними особами, ані українськими, ані іноземними.

26 – 28 червня представники ЕГО «Зелений Світ» взяли участь в організації та проведенні Міжнародної конференції «Коло Вінценза: майбутнє Карпат», яка проходила в рамках Форуму країн Центральної та Східної Європи «Via Carpatia» у селі Криворівня Верховинського району.

В рамках виконання положенб Угоди про партнерство ЕГО «Зелений Світ» з «Товариством Карпатським» (Варшава) 3 - 7 вересня було організовано та проведено пізнавальний пішохідний тур с. Кваси – с. Бистрець через Чорногірський хребет та «Вінцензівську зустріч» на присілку Скарби села Бистрець, у якій взяли участь учні та вчителі місцевої школи, представники громади села та Всеукраїнського товариства «Гуцульщина».

Але наймасштабнішим туристичним проектом у 2018 році стало паломництво групи велосипедистів до Риму, організоване нашим колегою Олексієм Гускою.

Впродовж року спільно з ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ підтримувалася діяльність клубів документального кіно з прав людини Docudays UA: при центральній районній бібліотеці у м. Чорткові («Кіноклуб на вулиці Зеленій») та Чортківській установі виконання покарань № 26.

У жовтні - грудні ЕГО «Зелений Світ» виступав офіційним партнером у проведенні заходів 15-го Мандрівного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA в Тернопільській (Борщівський, Бучацький, Заліщицький, Гусятинський, Збаразький, Чортківський райони та м. Чортків) та Івано-Франківській областях (Верховинський, Косівський райони та м. Коломия). Фестиваль проходив у 27 містах та селах двох областей, за його програмою відбулося 29 переглядів кінофільмів, проведено 10 позапрограмних інформаційних заходів. Проведено 2 спеціальних покази, в яких взяли участь 90 осіб. Проведено 14 відкритих показів, в яких взяли участь 390 осіб. Всього у заходах фестивалю взяли участь 1560 осіб. Під час проведення фестивалю підтримувалися його сторінки у мережі Facebook: «Мандрівний Docudays UA на Тернопіллі» та «Мандри Docudays UA від Збруча до Черемошу».

Впродовж року представник ЕГО «Зелений Світ» Олександр Степаненко працював у складі Науково-технічної ради Національного природного парку «Дністровський каньйон».

Представник ЕГО «Зелений Світ» Олег Боровий увійшов до складу Громадської ради при Чортківській РДА.

Впродовж року на громадських засадах підтримувався офіційний веб-сайт організації (http://greenworld.in.ua) та оновлювалася інформація на ньому.

Підтримувалася також сторінка «Громадська організація «Екологічно-гуманітарне об’єднання Зелений Світ» - у мережі Facebook.

 

Впродовж 2018 року ЕГО «Зелений Світ» не проводив жодних фінансових операцій.

Поширити інформацію