Публікації / Зелена енергетика

Зборівщина - попереду у реалізації проектів "зеленої енергетики"

28.11.2019
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ
джерело: Газета СВОБОДА, м. Тернопіль

У даний час на території Зборівського району працюють 53 суб’єкти підприємництва, які генерують електроенергію з відновлюваних джерел. У більшості випадків підприємці та власники домогосподарств інвестують у проекти малих сонячних електростанцій. Але Зборівщина серед інших районів Тернопілля виявилася ще й піонером у реалізації більш складних проектів - вітрової енергетики. У Зборові ще в 2017 році запрацювала перша в області комерційна вітрова електростанція - "Зборівська ВЕС".

Власником цієї електростанції є ТзОВ "Зборівська птахофабрика". Перша черга реалізації проекту включала встановлення у 2017 році поблизу птахофабрики двох вітроагрегатів сумарною потужністю 1,32 МВт. Згодом до них додався третій "вітряк" з турбіною потужністю 1,2 МВт. Електроенергія, вироблена ними, використовується для власних потреб підприємства, а її надлишок продається у загальну енергомережу за "зеленим тарифом". Держава намагається фінансово стимулювати приток інвестицій у енергетику на основі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) - ставка "зеленого тарифу" в Україні наразі є найвищою у Європі, продавати електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел, вигідно.

Схоже, що й проект Зборівської ВЕС вже економічно виправдовує себе, адже інвестор планує його розширювати за рахунок третьої черги електростанції. На іншій земельній ділянці в межах Зборівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) ближчим часом планується встановити ще п’ять сучасних вітроагрегатів!

Як запевнив міський Голова Зборова пан Руслан Максимів, місцева громада також задоволена результатами партнерства з приватним бізнесом у розвитку вітрової енергетики. Оскільки "вітряки" практично не потребують сервісного обслуговування у процесі експлуатації, проекти ВЕС не передбачають створення великої кількості робочих місць. Значні інвестиції та участь доволі широкого кола підрядних організацій є необхідним лише на етапі будівництва і запуску в експлуатацію. Тож такі проекти сприяють загальному пожвавленню місцевої економіки. До того ж місцевий бюджет поповнюється за рахунок платні за земельні ділянки, які перебувають в оренді. Тому Зборівська громада й іде назустріч реалізації чергових енергетичних проектів на основі ВДЕ -

Так щойно затвердженою "Стратегією сталого розвитку Зборівської міської ОТГ на 2019 - 2025 роки" було сформульовано завдання із підвищення рівня енергоефективності та збільшення частки альтернативної енергії в мережі. Нещодавно пройдено процедури із надання в оренду 0, 34 га землі і проведення оцінки впливу на довкілля проекту будівництва ВЕС у селі Оліїв Зборівського району. Інвестором у проекті виступає ТзОВ "ЗАХІД ГРУП ЕНЕРГО" з Тернополя. На підвищеній ділянці в Олієві, свідомо обраній з урахуванням наявного вітрового потенціалу, планується встановити вітроагрегат висотою 170 метрів з турбіною потужністю 5 МВт. Щорічна генерація нею електроенергії теоретично може сягати 16000 МВт. Проектний термін роботи вітротурбіни - 25 років.

Варто зауважити, що одним із суттєвих ризиків на шляху сталого розвитку Зборівської ОТГ є велика кількість малих сіл, які опинилися під загрозою зникнення. Із тридцяти семи населених пунктів громади лише три є великими. У них концентруються бюджетні установи, тут підтримується більш-менш стабільна народжуваність, сюди приходить бізнес. А от у малих та дрібних селах з року в рік наростають процеси депопуляції. Молоді працездатні люди виїздять на заробітки. Закриваються бюджетні заклади: школи, бібліотеки, дитячі садки, лікарські амбулаторії, аптеки. Не в останню чергу процес їхньої ліквідації пов’язаний із високими тарифами на енергоносії. Обігріти клуб та бібліотеку, освітити вулицю у віддаленому селі - для громади це коштує дорого. Але однією з цінних рис проектів використання ВДЕ є можливість реалізації принципу розподіленої місцевої генерації: енергія виробляється і споживається на місці, у локальних мережах. Одне джерело енергії доповнює інше. Розумне поєднання різноманітних систем генерації, акумулювання, перетворення та передачі енергії може дозволити віддаленим поселенням та господарствам бути цілком автономними в енергетичному сенсі. Відпаде потреба прокладати до них лінії електропередач та газопроводи. Енергію для такої моделі розвитку можуть дати відновлювані джерела: Сонце, вітер та біомаса - у вигляді відходів тваринництва та вторинної продукції лісових/ аграрних господарств. Вони є скрізь - навіть у найвіддаленіших селах!

Про наміри розвивати "зелену енергетику" у районі розповідає Голова Зборівської РДА Марія Назарчук -

Зі схожими труднощами розвитку зараз стикаються й інші райони. Тому діяльність по переходу до ВДЕ є актуальною для цілої області. Щось у цьому напрямку вже робиться. У 2018 році поблизу села Павлів Курянівської сільради Бережанського району реалізовано першу чергу будівництва ВЕС у складі двох вітроагрегатів загальною потужністю 4 МВт - з восьми проектних. Інвестором цього проекту виступає ТзОВ «Біоенергопродукт». Бережанська РДА намагається планово розвивати вітрову енергетику й надалі. На її замовлення минулого року було розроблено детальні плани території трьох земельних ділянок площею 0,25 га кожна, в межах Бережанської міської ради - для будівництва ВЕС. Ділянки досі чекають зацікавленого інвестора.

На території Товстеньківської сільської ради Чортківського району планується будівництво електростанції, яка працюватиме з використанням вітрової та сонячної енергії: у складі шести вітроагрегатів висотою 65 метрів, сумарною потужністю 3,96 МВт та блоків фотоелектричних панелей сумарною потужністю 4,04 МВт. Інвестором цього проекту виступає ТОВ "Західекоенерго". Впродовж цього року товариство отримало в оренду земельну ділянку площею 8 га, його проект пройшов процедуру оцінки впливу на довкілля.

В сучасній енергетиці відбуваються швидкі й глобальні зміни. Вони полягають у переході від застарілої моделі її функціонування, з домінуванням великих виробників, викопного палива, пасивних мереж, до кардинально нової. Ця нова модель базується на використанні ВДЕ, децентралізації виробництва енергії, максимальному наближенні генеруючих потужностей до споживача та системних заходах з енергоефективності. Життєздатність такої моделі енергетики базується на впровадженні активних інтелектуальних енергомереж та систем (smart energy system), забезпечувати балансування енергосистеми та пристосування до мінливої ситуації у ній. Для здійснення такої кардинальної трансформації вбачається необхідним: активне залучення коштів державних програм, іноземних інвестицій та експертних послуг, місцевих підприємницьких ініціатив, зокрема малого й середнього бізнесу та енергетичних кооперативів.

Вітрова генерація вже зараз є світовим лідером із зростання у сфері "зеленої енергетики", що забезпечує третину приросту сукупної встановленої потужності та генерації з ВДЕ. Поки що на Тернопільщині не реалізовано великих проектів використання вітрової енергії, таких, як скажімо Ботієвська ВЕС у Запорізькій області - із встановленою потужністю 200 МВт. Але перші кроки зроблено і у нас. Вони виправдали себе і заслуговують на поширення. Шлях переходу в енергетиці на сучасні та дружні для довкілля технології здолає той, хто йде.

* * *

Цю публікацію підготовлено у рамках інформаційної кампанії з популяризації дружньої до Природи енергетики, яку проводить цього року група громадських природоохоронних організацій, об’єднаних в "Українській кліматичній мережі". Кампанія підтримується у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (МКІ) Федеральним міністерством Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU). Оцінки та публікації, які поширюються в ході кампанії, відображують винятково думки авторів і не відображують офіційну позицію Федерального міністерства Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU).

 

Поширити інформацію