Події / Події організації

Зустрічайте на Тернопіллі Мандрівний фестиваль Docudays UA-2023!

18.11.2023
автор: Олександр Степаненко

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться в Україні й під час війни! Загалом він відвідає 22 області України та кілька країн закордоння. А містами та селами Тернопільщини фестиваль мандруватиме з 27 листопада по 23 грудня. Відкриття цьогорічної програми Мандрівного Docudays UA – у Заліщиках. Зустрічайте вже 27 листопада!

20-річна історія Docudays UA є нагодою озирнутися на пройдений ним шлях. Поза сумнівом, за цей час фестиваль став великим явищем в культурному і громадському житті України. Розпочавшись у Києві 2003 року, він не обмежився столичним форматом – відтак невдовзі досяг і найвіддаленішого українського села і найреспектабельніших кінозалів західноєвропейських країн! За цей час ціле покоління українців мало можливість побачити сотні документальних фільмів з цілого світу, зустрітися з їхніми авторами та героями, відвідати сотні культурницьких, правозахисних та правопросвітницьких подій – і на київському кіномайданчику, і у фестивальних мандрах країною, і у форматі кіноклубів Docudays UA. Таких клубів загалом було створено більше чотирьохсот, а станом на сьогодні, попри виклики воєнного стану, діяльність відновили більше 160-ти з них. Тож хтозна, можливо колись мистецтвознавці навіть говоритимуть про «епоху Docudays UA» в історії українського документального кіномистецтва!

Весь цей час наш кінофестиваль залишався принципово незалежним – позапартійним та позаконфесійним, некомерційним, а також вірним своїй місії – пропагувати повагу до людської гідності як вищої цінності та творити суспільство вільних та відповідальних людей.

Центральна тема ювілейного Docudays UA-2023 — «ОБРАЗ МАЙБУТНЬОГО» — це те, що нам варто уявляти і починати втілювати вже зараз, коли країна перебуває у вогні війни і платить страшну ціну за власну незалежність.

Це спонукання до роздумів про те, як і наскільки нам - і кожному з нас, і країні загалом - треба змінитися, аби перемогти? Як зробити країну стійкою політично, забезпечивши реальний розподіл влад: законодавчої, виконавчої і судової? Як відродити нашу економіку: поставивши її «на військові рейки» у час протистояння з ворогом та забезпечивши її інноваційність і сталий розвиток на шляху до європейського співтовариства? Як позбутися безвідповідальності у політиці і всепроникнення корупції?

Це й розмова про справедливість — невідворотнє покарання за воєнні злочини, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань. Про те, як залікувати рани війни, зберегти та донести до наступних поколінь пам’ять про загиблих на цій війні рідних і друзів? Про відбудову після нашої перемоги — як повернути мільйони наших співгромадян-біженців, як збудувати нові підприємства, модернізувати наші міста та села, зробити їх красивими й зручними, сучасними, доступними, орієнтованими і на старих, і на малих, і покалічених війною? Це розмова про те, як очистити наші води і землі від забруднень і мін...

В цьому сенсі згадуватимемо й про головні принципи Декларації Лугано – бачення шляху модернізації України нашими іноземними партнерами.

Як, врешті-решт, залишитися людьми у цей трагічний час, зберегти загальнонаціональну солідарність, не дозволити ворогу перетворити нас на його власну подобу, розірвати український народ зсередини та потопити у ненависті? …

Ми говоритимемо про все це під час фестивалю і в діалозі з глядачем будемо намагатися сформулювати нову українську мрію.

Тему 20-го Мандрівного Docudays UA творчо відображає головний фестивальний ролик.

В ході фестивальних мандрів Тернопіллям звернемо увагу й на кілька історичних дат, важливих для формування культури пам’яті та правової свідомості. Це 90-і роковини сталінського Голодомору 1933 року та 75-а річниця від прийняття ООН Загальної декларації прав людини. Згадаємо також про кількох наших видатних земляків-тернополян, чиї ювілейні дати обходимо цьогоріч…

Звісно ж, не втомимося нагадувати про вимогу звільнення з ув’язнення Максима Буткевича - українського правозахисника, журналіста, громадського діяча і військового, полоненого і засудженого псевдосудом РФ за сфабрикованими звинуваченнями до 13-и років колонії суворого режиму. Максима нещодавно визнано лауреатом міжнародної відзнаки імені Анни Франк. Нею удостоюють за вагомий внесок у справу захисту прав людини, боротьбу з антисемітизмом, расизмом та мовою ворожнечі.

Спеціальною подією в рамках Мандрівного фестивалю Docudays UA на Тернопіллі стане цього року перегляд та обговорення стрічки "Нескорений Херсон" за участі авторського колективу журналістів Медіаплатформи “Вгору”.

Із програми цьогорічного Docudays UA, який відбувся у червні в Києві, команда фестивалю придбала права на 20 стрічок українського та іноземного виробництва: 10 повнометражних і 10 короткого метру. Ми намагатимемось показати у мандрах Тернопіллям більшу частину з цього переліку 

Плануємо відвідати: Заліщики, Гусятин, Чортків, Тернопіль, Збараж. Влаштуємо також перегляд кількох стрічок онлайн.

Програму подій в рамках Мандрівного фестивалю Docudays UA у Тернопільській області можна завантажити звідси

Детальніше фестивальні події буде анонсовано на нашій сторінці у Facebook - https://www.facebook.com/DocudaysTernopil2015

Отже, Мандрівний відкриється 27 листопада у Заліщиках. Прийматимуть фестиваль Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НЦБіП України та Заліщицька державна гімназія.

Фільмом відкриття цього року стане стрічка «Зерна голоду: Україна, 1933» режисера Ґійома Рібо. Це історія розслідування трагічних подій Голодомору британським журналістом Ґаретом Джонсом, який з цією метою таємно приїхав 1933 року до України. Після повернення додому Джонс намагається розголосити правду про штучний голод на весь світ, але радянські маніпуляції виявляються сильнішими. Фільм оповідає про труднощі розслідування, що йде проти імперського засекречування і  пропаганди. Це історія масового злочину та брехні.

Щоб отримати детальнішу інформацію про захід, партнерство, а також з питань організації інтерв’ю, звертайтеся до регіонального координатора Мандрівного Docudays UA Олександра Степаненка. Електронною поштою - stepanenko.olexandr@gmail.com, через контакт у соціальних мережах - https://www.facebook.com/stepanenko.olexandr/


Організатори Docudays UA в Україні:

  • Громадська організація «Докудейз»
  • Українська Гельсінська спілка з прав людини
  • Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»
  • ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Наша організація є офіційним представником Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Тернопільській області.

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні.


 

 

 

 

 

 

Поширити інформацію