Події / Події організації

У подорожах до Скали, Заліщиків, Чорткова, Теребовлі, Збаража говорили про «зелену енергетику»

10.12.2019
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Візитом до історичного Збаража завершилася програма публічних акцій ЕГО «Зелений Світ» у рамках інформаційної кампанії з популяризації переходу до відновлюваних джерел енергії.

Впродовж жовтня – грудня схожі публічні акції проведено нами у Скала-Подільській загальноосвітній школі, Заліщицькій державній гімназії, Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Олександра Барвінського, Чортківській центральній районній бібліотеці, Військовій частині А 1915 Збройних сил України, Теребовлянській гімназії-інтернаті.

Збараж обраний не випадково. Кілька років тому місто приєдналося до Угоди Мерів «За сталий енергетичний розвиток на місцевому рівні». Тут вже реалізовано кілька проектів у сфері енергозбереження та розвитку відновлюваних джерел енергії. Розпочато роботу над Планом дій сталого енергетичного розвитку міста Збаража (ПДСР).

9 грудня відбувся наш черговий візит до Збаразької центральної районної бібліотеки. Зустріч у бібліотеці розпочалася із представлення та обговорення друкованих видань інформаційної кампанії з популяризації "зеленої енергетики" на основі відновлюваних джерел енергії, яку цього року розгорнула група громадських природоохоронних організацій, що входять до «Української кліматичної мережі».

Серед інших видань громадських організацій було представлено аналітичне видання "СПРАВЖНЯ ЦІНА ВУГІЛЛЯ В УМОВАХ ВІЙНИ НА ДОНБАСІ: ПОГЛЯД КРІЗЬ ПРИЗМУ ПРАВ ЛЮДИНИ". Автори видання переконливо доводять, що справжня ціна вугілля має не лише економічну складову, але й екологічну і соціальну, які важко піддаються обчисленню. Більш того, системна криза, у якій багато років поспіль предувала вугільна галузь Донбасу, стала з однією з причин соціальної напруги та упередженого ставлення до власної держави, якою скористався агресор спочатку в умовах інформаційної війни, а згодом і збройного конфлікту. Виведення регіону Донбасу з депресії, що є передумовою встановлення миру, потребує глибокої структурної перебудови економіки регіону, яка серед іншого включатиме перехід на відновлювані джерела енергії.

Цього разу гості Збаразької бібліотеки отримали також можливість подивитися кінострічку "Навмисна смерть" американської режисерки Сью Вільямс з програми Мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA. У фокусі авторки - США та Китай, негативні наслідки для довкілля і здоров’я від діяльності транснаціональних корпорацій з виробництва цифрової техніки. Головну різницю у ставленні до екологічної безпеки між цими двома країнами можна побачити власне крізь призму прав людини. Якщо США є правовою демократією, то люди тут можуть виходити на демонстрації, відкрито заявляти про свою стурбованість, апелювати до органів влади, подавати судові позови проти недоброчесних корпорацій. Врешті-решт, і Уряд і корпорації змушені з цим рахуватися. Діють федеральні програми очищення забруднених територій, постраждалі отримують грошові компенсації за шкоду, завдану їхньому здоров’ю. Проблема хоч й існує, але вона не розростається до катастрофічних розмірів. Значно гірша ситуація у Китаї, де влада втратила контроль над екологічною ситуацією у зоні промислового виробництва, а про права людини взагалі не прийнято вести мову. Що ж до бізнесу, то він тут націлений лише на отримання максимальних прибутків і йому однаково байдужі долі людей та збереження здорового природного середовища. Проблема завезення «брудних технологій» актуальна і для України. Інвесторів приваблюватиме дешевизна робочої сили та слабкість контролю за екологічною безпекою виробництва. З одного боку, нам потрібні іноземні інвестиції для економічного розвитку. З іншого ж – мусимо зберегти свою землю придатною для життя прийдешніх поколінь.

 

В рамках кампанії тривав збір підписів під зверненням до політиків, метою якого є включення до програм політичних партій, нового Парламенту та Уряду положень про пріоритетний розвиток ВДЕ та енергозбереження, а також усунення перешкод на шляху цього розвитку.

Ознайомитися із змістом звернення та підтримати його можна на сторінці - https://ecoaction.org.ua/100re

 

*   *    *  

Цю публікацію створено у рамках інформаційної кампанії з популяризації відновлюваних джерел енергії, яку проводить група українських природоохоронних організацій. Згадана вище інформаційна кампанія координується Центром екологічних ініціатив “Екодія” (https://ecoaction.org.ua/) та підтримується у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (МКІ) Федеральним міністерством Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU). Оцінки та публікації, які поширюються в ході кампанії, відображують винятково думки авторів і не відображують офіційну позицію Федерального міністерства Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU).

 

 

Поширити інформацію