Публікації / Краєзнавство

Заліщики: роки , події, люди

03.11.2017

Вийшло у світ фундаментальне історико-краєзнавче видання «Заліщики: роки , події, люди» у двох томах авторів Михайла Сопилюка та Миколи Бачинського.

З цього приводу мешканцям містечка над Дністром є чим пишатися - далеко не кожне велике місто в Україні може похвалитися краєзнавчим дослідженням такого широкого масштабу та високого рівня !

Перший його том (848 сторінок) охоплює історичний період від княжої доби до 30-х років ХХ століття . Другий том (624 сторінки) – від 30-х років до часів здобуття Україною незалежності .

Ось як характеризує видання у власній рецензії професор Чернівецького національного університету І. П. Возний : «… Із розвитком незалежної України, в період національно-державного відродження ряд краєзнавців прагне переосмислити історію місцевого населення. Їхні дослідження незаангажовані політичними уподобаннями, вони прагнуть розглянути життя і побут краян із позицій історизму. У цьому відношенні запропоноване видання є надзвичайно вчасним і вкрай необхідним.

У дослідженні на основі комплексного аналізу широкого загалу джерел, ґрунтовного вивчення наявної літератури, спогадів старожилів, місцевих легенд та переказів зроблено досить вдалу спробу простежити історію одного з наймальовничіших куточків Західного Поділля - Запіщиків від най-давніших часів до наших днів.

Фактичний матеріал скрупульозно відібраний і згрупований у сімнадцяти розділах, які логічно і поступово розкривають усі етапи розвитку міста. Не викликають заперечень та сумнівів і аргументовані (з виваженими акцентами та послідовним викладом) висновки авторів. Видання багато ілюстроване, що значно полегшує читання і ознайомлення з матеріалом. Більшість фотографій - унікальні.

У двох томах видання не обійдено увагою бодай найменшу історичну крупинку, яка може відкрити нам давні події. Важливо й те, що це не безлика історія, очевидне прагнення згадати людей, завдяки яким творилася і твориться історія Заліщиків. Завдяки цьому дослідженню відкриваються нові імена, не відомі широкому загалу населення. Важливим є те, що у науковий обіг введено і нові дані, здобуті в результаті власних кропітких досліджень та інтерпретації матеріалів, здобутих іншими авторами.

Заслугою авторів є те, що обидва томи адаптовані для широкого кола читачів. Вони читаються легко. Щодо теоретичного рівня дослідження, то його слід визнати високим. Запропонована праця залишає враження оригінального дослідження. Вона базується на значному фактичному матеріалі, який дозволяє зберегти історичний зв’язок поколінь…»


Поширити інформацію