Анонси

XV Мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA на Тернопіллі

27.09.2018

 

ПРЕС-РЕЛІЗ

У жовтні стартує XV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст і містечок України. Традиційно Мандрівний Docudays UA триватиме до кінця грудня й завітає до 22-х областей України.

Серед майданчиків для показів і обговорень фільмів – місцеві кінотеатри, будинки культури, школи й вищі навчальні заклади, кіноклуби та креативні простори, книгарні, бібліотеки, а також установи пенітенціарної системи.

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Рівні рівності» та присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності людей у правах. Це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити, як сповідувати практики рівності в нашому повсякденні, зрештою – «виміряти» рівні рівності. Ключова кінопрограма присвячена групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо репрезентовані в медіа..

Мандри фестивалю Docudays UA Україною цього разу розпочнуться саме у нас, в Тернопільській області.

5 жовтня о 16-й годині у Галереї «БункерМуз» ( бульвар Шевченка, 1) відбудеться прес-показ для тернопільських журналістів фільму-володаря спеціальної відзнаки в програмах DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а також премії імені Андрія Матросова - «Гірчиця в садах» Пьотра Армяновського.

Програма відкритих переглядів стрічок фестивалю розпочнеться 11 жовтня в Бучачі та Кременці.

В Бучацькій центральній районній бібліотеці о 15-й годині можна буде переглянути фільм «Віддалений гавкіт собак» (режисер Сімон Леренґ Вільмонт), який отримав приз глядацьких симпатій на Docudays UA-2018. Це фільм-спостереження за життям 10-річного Олега та його бабусі Олександри в селі на лінії фронту на Донбасі.

Після перегляду та обговорення фільму відбудеться  представлення книжки Енвера Джулімана «Примирення. Орієнтири на шляху».

В Кременці фестиваль збере гостей об 11-й годині у Виставковій залі Кременецького краєзнавчого музею.

 

12 жовтня - день Тернополя.  Запропонуємо три перегляди фестивальних стрічок.

О 14-й годині у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці ( бульвар Шевченка, 15) відбудеться Спеціальна подія Docudays UA-2018 – перегляд фільму «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» патріарха американського документального кіно Фредеріка Вайзмена. Автор зазирає за лаштунки одного з найвеличніших сховищ знань у світі й показує глядачеві місце гостинності, культурного обміну та навчання. Крім перегляду фільму, відбудеться обговорення щодо ролі публічних бібліотек у сучасному українському суспільстві.

О 18-00 до Галереї «БункерМуз» ( бульвар Шевченка, 1) можна буде завітати для перегляду стрічки «Гвендолін» австрійської режисерки Рут Казерер та обговорення теми рівності. Гвендолін – ім’я головної героїні фільму, яка надихає власним нестримним бажанням жити на повну.

О 18-й у STONE street cafe ( вул. Руська, 19) дивитимемося стрічку «Веаюфром».

 

13 жовтня фестиваль попрямує до Заліщиків, Монастириськи та Устя-Зеленого.

О 16-й місцем нашої зустрічі буде Молодіжна платформа «Вулик» (м. Заліщики, вул. Крушельницької, 48). Дивитимемося стрічку «Дівчата «Золотого світанку» - історію про діячів грецької ультра-націоналістичної партії «Золотий світанок», що розкриває цінності та характери людей, котрі перебувають на передовій радикального націоналізму.

 

15 жовтня о 16-й зустрінемося у Чортківській центральній бібліотеці…

 

Мандрівний фестиваль триватиме на Тернопіллі до 10 грудня.

Слідкуйте за його новинами на сторінці у фейсбуку Мандри Docudays UA Тернопіллям.

*  *  * 

Партнерами фестивалю в областях України є 49 провідних молодіжних, громадських і правозахисних організацій та 186 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA.

Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA – www.traveling.docudays.ua.

*  *  * 

Мета Мандрівного фестивалю Сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Організатори Українська Гельсінська спілка з прав людини Громадська організація «Південь» Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я» ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

Партнери Державне агентство України з питань кіно Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини Кампанія проти дискримінації

Представники фестивалю в Тернопільській області: ЕГО «Зелений Світ» та ГО «Чоловічий адаптаційний центр».

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства США в Україні та програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні в партнерстві з EUNIC – Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

*   *   *

Повний текст офіційного прес-релізу Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Україні  можна завантажити тут.

Доступний для завантаження файл Програми Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA-2018 у Тернопільській області (Борщівський, Бучацький, Гусятинський, Заліщицький, Збаразький, Чортківський райони, міста Тернопіль та Чортків)


Поширити інформацію