Події / Події організації

Громадська приймальня Української Гельсінської спілки – у Тернополі.

10.02.2008
Певний час після здобуття нашою країною незалежності багато хто сподівався, що з руйнуванням тоталітарної держави потреба захищати людські права відпаде сама собою. Начебто своя держава усіх нас мала б захистити, відтак і правозахисні організації стануть непотрібними. Але дива не сталося. Як і скрізь у світі, в нашій країні порушуються права: в‘язнів та військовослужбовців, затриманих у відділах міліції, права найманих працівників, особливо жінок, права пацієнтів закритих лікарень… В умовах загальнонаціональної екологічної кризи зростає актуальність захисту права на екологічну безпеку, що споріднене з самим правом на життя. Зростаюча майнова нерівність, коли суспільство драматично розкололося на дуже багатих і дуже бідних, створює ненормальну ситуацію, коли все частіше торжествує «право» сильного, багатого і нахабного.

І далеко не завжди – в силу відомих причин - люди мають можливість відстояти свої права в органах судової влади. Далеко не кожний українець може скористатися послугами фахового адвоката. І серед пересічних громадян все ще дуже незрілим є уявлення про свої права, основи законодавства та можливості захистити себе силою закону.

З тим, аби якось допомогти людям у цій ситуації, Українська Гельсінська спілки з прав людини (УГСПЛ) вже кілька років працює над створенням мережі громадських правозахисних приймалень.

У 2008 році приймальні УГСПЛ діятимуть за єдиним організаційними та етичним стандартами у десяти містах України. Вони надаватимуть первинну юридичну консультативну допомогу. Тобто робота громадської приймальні не передбачає створення альтернативи системі фахової адвокатської допомоги - перш за все в силу відмінності у цілях та обмеженості у ресурсах. Мета консультування у громадській приймальні – навчити людей самим боронити свої інтереси. Йдеться про те, аби ознайомити людину з нормами закону, які можуть захистити її права та свободи, надати пораду стосовно можливих варіантів дій. Вибір способу дій – за самою людиною.

Загальні пріоритети громадської приймальні УГСПЛ: типові порушення прав людини - тобто порушення прав та інтересів громадян, обмеження їхніх свобод саме органами владних повноважень, допомога тим, хто не в змозі зробити це самотужки (інваліди, хворі люди, особи похилого віку, неповнолітні).

Регіональними партнерами УГС ПЛ у справі створення приймальні у Тернопільській області виступають дві громадські організації: ЕГО «Зелений Світ» та «Гельсінська ініціатива – XXI» при сприянні редакції газети «Свобода».

Вже в поточному місяці розпочато роботу громадської приймальні УГС ПЛ у Тернополі, що знаходиться за адресою: вул. Живова, 11, оф. 803 (8-й поверх, приміщення редакції газети «Свобода»). Вестиме прийом консультант приймальні Ольга Кушнерик. Можливий попередній запис за телефоном: 25-28-60.
Звернутися до громадської приймальні можуть не лише мешканці Тернополя. Окрім консультування на очному прийомі, розглядатимуться письмові звернення громадян – для цього ми пропонуємо орієнтовну форму заяви про надання правової консультації. В перспективі буде налагоджено надання консультативної допомоги електронною поштою.

При цьому приймальня гарантує, що персональна інформація про особу, яка звернулася по правову допомогу до приймальні, за жодних обставин не буде розголошена без згоди заявника – усі персональні дані заявників зберігатимуться у закритій базі даних.

Окрім власне надання консультативної допомоги приймальня здійснюватиме аналітичну та інформаційну діяльність. Йдеться про аналіз причин порушень прав людини та шляхів їхнього попередження. Передбачається поширення знань про права людини та засоби правозахисту: навчання для юристів громадських приймалень, видання практичних посібників та буклетів просвітницького характеру, проведення інформаційної кампанії у ЗМІ, демонстрація успішних прецедентів у справі захисту людських прав, налагодження діалогу та співпраці з державними правоохоронними структурами та засобами масової інформації.
Цією діяльністю ми хочемо довести, що права людини існують тому, що громадяни визнають їх і змушують владу дотримуватися, а не лише тому, що їх проголошують уряди. І що закон є не лише інструментом влади, але й її межею.

Координатор роботи громадської приймальні,
член Правління Української Гельсінської спілки з прав людини
Олександр Степаненко.
Поширити інформацію