Події / Події організації

«Момент істини» для Тернопільської обласної ради відкладено – до наступної сесії

05.01.2016

ЕГО «Зелений Світ» долучився до організації та проведення громадянської акції проти планів будівництва шести ГЕС на Дністрі, приуроченої до відкриття ІІ сесії Тернопільської обласної ради

Ідея будівництва каскаду ГЕС на Дністрі є однозначно протизаконною. Її обтяжено архаїчною гігантоманією радянського зразка. Вона у випадку реалізації загрожуює незворотнім руйнуванням цілісної екосистеми природної долини Дністра, затопленням десяткам придністровських сіл, існуванню одного з Семи Природних Чудес України - Дністровського каньйону. Вона позбавляє сенсу подальшу діяльність Національного природного парку "Дністровський каньйон". Вона підвищує ризики щодо питного водопостачання багатьох населених пунктів. Вона нарешті перекреслює перспективи активного та екологічно дружнього туризму на Дністрі...

Варто також наголосити, що наразі що наразі будівництво каскаду ГЕС на Дністрі не передбачено жодною національною або обласною программою – в усіх програмах йдеться лише про будівництво малих ГЕС на малих річках. Усі ГЕС, які ПАТ «Укргідроенерго» планує звести на Дністрі – потужні електростанції. А Дністер – друга за величиною ріка в Україні.

Питання про позицію обласної ради з цієї проблеми було включено до порядку денного сесії під першим номером.

За повідомленням УНІАН - 4 січня починаючи від 9-ї години ранку близько 100 людей пікетували обласну раду. У процесі переоворів із пікетувальниками депутати погодилися надати слово для виступу трьом представникам від громадськості та науковців: від ГО «Екоальянс» - Олександру Філю, від ЕГО «Зелений Світ» - Олександру Степаненко, від Тернопільського національного педагогічного університету – проф. Любомиру Царику.

Усі виступаючі пропонували ухвалити рішення з вимогою заборонити будівництво каскаду гідроелектростанцій на Дністрі у межах Тернопільської області.

Їх вислухали і .... поставили на голосування проект рішення від депутатської більшості – про створення комісії для вивчення питання. Свої висновки за результатами вивчення комісія повинна доповісти на наступній сесії обласної ради.

Альтернативний проект рішення, запропонований активістами, так і не було поставлено на голосування .

Ознайомитися з ним можна і варто ось тут.

Адже наша боротьба проти руйнівної ГЕС-оманії на Дністрі лише починається…

Поширити інформацію