Події / Події організації

Енергія Сонця прислужилася лікарні

25.07.2019
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Днями відбувся наш ознайомчий візит до села Більче-Золоте, що у Борщівському районі Тернопільщини. Тут минулого року був завершений на сьогодні найбільш масштабний в області проект використання сонячних колекторів для підігріву води.

У 2017 - 18 роках, в ході реконструкції Більче-Золотецької обласної фізіотерапевтичної лікарні реабілітації було реалізовано найбільший серед комунальних установ області проект використання відновлюваних джерел енергії. На даху лікарні встановили 48 сонячних колекторів для системи гарячого водопостачання та 24 - для підігріву плавального басейну. Система підігріву води позасезонна - вона працюватиме круглий рік, хоча найбільший ефект матиме у теплу пору року.

Загальна кошторисна вартість проекту складає 3737 тис. гривень. Його профінансовано за результатами обласного конкурсу на суму 2 990 тис. гривень з Державного фонду регіонального розвитку відповідно до завдання Стратегії економічного розвитку області «Підтримка розвитку альтернативної енергетики». Свою частку у фінансуванні - 20% від загальної суми, тобто 747 тисяч гривень, надано власником лікарні, Тернопільською обласною радою.

Щороку у лікарні оздоровлюється біля 5000 пацієнтів, у тому числі інваліди АТО з пораненнями опорно-рухового апарату. У лікувальному процесі за рік виконується біля 80 тисяч водних процедур, для чого щоденно нагрівається близько 80 - 90 кубометрів води. Крім того потребує постійного підігріву плавальний басейн об’ємом 330 кубометрів.

Такі величезні масштаби водокористування у попередні роки зумовлювали найбільшу статтю витрат у бюджеті лікарні - оплата за енергоносії. Облаштування системи сонячних колекторів дало можливість акумулювати сонячну енергію і досягнути значної економії палива, яке використовувалося досі. Це природний газ, дрова, паливні брикети. За орієнтовними розрахунками, економія енергоресурсів за рахунок використання лікарнею сонячних колекторів складатиме щороку біля 1 мільйона гривень, тобто геліосистема самоокупиться за 3 – 4 роки.

У літню спеку колектори щодня нагрівають до температури 70 градусів біля 20 кубометрів води - це гаряча вода, яка потребує розведення для її використання при фізіотерапевтичних процедурах. Тож фактичний обсяг спожитої теплої води перевищує той, що пройшов через колектори у 2 - 3 рази. Для того, щоб забезпечити акумулювання нагрітої води, у лікарні встановлено систему теплоізольованих бойлерів.

Як засвідчив у розмові з нами головний лікар Любомир Синоверський, для того, щоб повністю відмовитися від використання викопного палива для підігріву води у весняно-осінній сезон, потрібно встановити ще біля 50 широкоформатних колекторів аналогічної моделі.

Проект енергомодернізації лікарні на цьому не завершується. На 2019 рік заплановано спрямувати на нього 2 800 тис. грн. На черзі заміна вікон на енергоефективні склопакети (43 шт.), утеплення фасаду (1000 м2), горища (800 м2), капітальний ремонт теплотраси та водогону теплої води (300 м).

Візит до Більча-Золотого відбувся у рамках інформаційної кампанії з популяризації використання відновлюваних джерел енергії , яку проводить група громадських організацій Української кліматичної мережі.

Згадана інформаційна кампанія координується Центром екологічних ініціатив “Екодія” (https://ecoaction.org.ua/) та підтримується у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (МКІ) Федеральним міністерством Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU). Оцінки та публікації, які поширєється в ході кампанії, відображують винятково думки авторів і не відображують офіційну позицію Федерального міністерства Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU).

*    *    *

Фото - Олександр Степаненко

Поширити інформацію