Події / Події організації

ЕГО «Зелений Світ» ініціював проведення круглого столу, присвяченого 10-й річниці підписання Карпатської конвенції

31.03.2013
автор: Олександр Степаненко

Круглий стіл «10 років Карпатської конвенції в Україні: досягнення, не реалізовані можливості, ризики, перспективи» буде проведено 10 травня 2013 року у Національному природному парку «Гуцульщина» (м. Косів).

Як відомо, Рамкову конвенцію про охорону та сталий розвиток Карпат (Карпатську конвенцію) було підписано на Київській конференції міністрів охорони довкілля “Довкілля для Європи” у травні 2003 року – тобто вона є наймолодшою на континенті міжнародною правовою угодою у сфері охорони довкілля та сталого розвитку.

Конструктивність в її впровадженні є принципово важливою для України, котра була ініціатором розробки та прийняття конвенції, декларує прагнення інтеграції до європейського співтовариства та досягнення європейських стандартів у природоохоронній політиці.

Хоча Карпатську конвенцію було ратифіковано Верховною Радою України у квітні 2004 року, а відтак вона стала частиною національного законодавства, у процесі реалізації її цілей зберігаються численні проблеми. До старих загроз додаються нові: такі наприклад, як зволікання із підписанням протоколу про туризм, з плануванням територій на регіональному та місцевому рівні, створенням екомережі. Це й хаотичний розвиток туристичної сфери, і занепад традиційних форм господарювання та народних ремесел, і планування великої кількості об’єктів гідроенергетики на карпатських річках і т. ін.

Анонсований круглий стіл є черговою спробою об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін у справі реалізації в Україні цілей та принципів Карпатської конвенції - з метою охорони та сталого розвитку Карпат, поліпшення якості життя, збереження природних цінностей та культурної спадщини. Він не є частиною якогось конкретного проекту, не фінансується ані міжнародними фондами, ані бізнесом, ані владою - тобто може розцінюватися, як вияв добровільної громадянської ініціативи.

До участі у круглому столі запрошуються представники органів владних повноважень, природоохоронних, науково-дослідних та освітніх установ, державних та комерційних підприємств, туристичних та громадських організацій, засобів масового розголосу.

Пропозиції до порядку денного круглого столу, змісту звернень та спільної резолюції просимо надсилати електронною поштою на адресу:
НПП «Гуцульщина»
E-mail: gutsulpark@rambler.ru
Тел.Факс: (03478) 2-37-09
Заступник директора з наукової діяльності: Стефурак Юрій Петрович.

ЕГО „Зелений Світ”
ел. пошта: gr.world@gmail.com
тел. 067 35 48 186
050 83 29 599
Виконавчий директор: Олександр Степаненко

Місце проведення круглого столу: адміністративний корпус НПП «Гуцульщина» вул. Дружби, 84, м. Косів Івано-Франківська область

Початок роботи об 11-й годині

Поширити інформацію