Події

В Україні вперше проводиться "Сезон тиші"

06.04.2016
автор: Прес-служба Київського еколого-культурного центру

З 1 квітня 2016 р. в Україні починає свою традицію нова природоохоронна кампанія, яка має законодавчу основу - "Сезон тиші". За законом ”Про тваринний світ” "Сезон тиші" тепер буде діяти в Україні щорічно з 1 квітня по 15 червня.

Його ініціатори - народний депутат України Микола Томенко, Київський еколого-культурний центр і Громада рибалок України, які розробили законопроект ”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу”, № 322-VIII”. Він був затверджений 5 травня 2015 р. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/322-19

Цим Законом внесено важливе доповнення до ст. 39 Закону України ”Про тваринний світ”:

“У період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах)”.

Крім цього місцеві органі влади тепер одержали право:

“прийняття рішень про оголошення в місцях масового розмноження та вирощування потомства дикими тваринами “Сезону тиші” з обмеженням господарської діяльності та добуванням об’єктів тваринного світу”.

Особливо важлива заборона на проведення будь-яких санітарних рубок - і суцільних, і вибіркових, не тільки в лісах, але й в об’єктах зеленого насадження міст і населених пунктів, що дає вагомий аргумент захисникам міських парків і скверів. Для об’єктів ПЗФ ця заборона взагалі вкрай необхідна, тому що санітарні рубки, проведені навесні, зривають гніздування різних видів птахів, насамперед хижих, а також заважають розмноженню диких тварин, у тому числі мисливській фауні.

У тому свавіллі, яке діється під час санітарних рубок навесні в ПЗФ, можна переконатися подивившись наші фото щодо санітарних рубок у заказниках Жорновский і Дзвінківский Київської області: http://ecoethics.ru/sanitarnaya-rubka-v-ornitologicheskogo-zakaznike-zhornovskiy/ http://ecoethics.ru/sanitarnaya-rubka-v-lesnom-zakaznike-dzvonkovskiy/

22 березня 2016 року організаційні питання проведення Сезону тиші обговорювалися в Комітеті з екології Верховної Ради України http://ecoethics.ru/soveshhanie-v-verhovnoy-rade-ukrainyi-po-voprosam-podgotovke-k-operatsii-nerest-i-sezonu-tishinyi/ а також 29 березня 2016 року у Мінприроді України.

Те, що рубки будуть у ПЗФ тривати й у сезон тиші - у нас, на жаль, не має сумніву. Однак зараз ми одержали дуже потужну зброю для боротьби з ними й тому просимо всіх людей доброї волі повідомляти в Київський еколого-культурний центр про побачені ними в період з 1 квітня по 15 червня 2016 р. будь-які санітарні рубки в об’єктах ПЗФ. Бажано з фотографіями, інформацією хто рубав і точними даними місця рубок (лісництво, лісгоспзаг, квартал, виділ або парк, сквер і т.п.).

Поширити інформацію