Події / Події організації

Всеукраїнська літня школа для бібліотекарів – вперше на Дністрі

08.07.2017
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

3-7 липня у Заліщиках проходила Всеукраїнська літня школа адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі ЕКО», організована Заліщицькою центральною районною бібліотекою та Українською бібліотечною асоціацією.

Обрана тематика літньої школи свідчить про розуміння професіоналами бібліотечної справи викликів часу - сучасна бібліотека повинна бути не лише зібранням книжок. Їй належить набувати в суспільстві якості комунікаційного мосту, центру культурного та громадського життя.

Проведення всеукраїнської школи саме у містечку на Дністрі – чергове свідчення високого та заслуженого авторитету, яким користується у професійному середовищі бібліотекарів колектив Заліщицької районної бібліотеки, її директор пані Ольга Тракало.

«Зелений Світ» представив зібранню бібліотекарів ілюстровану презентацію «До питання про збереження природної спадщини Подністров’я». Віднедавна у числі загроз її збереженню з’явилася нова – наміри уряду та ВАТ «Укргідроенерго» збудувати каскад з шести ГЕС на Дністрі.

Життя наукової ідеї заповідання природної долини Дністра налічує вже півтора століття. За нею стоять десятки славних імен корифеїв природоохоронної справи: від Максиміліана Сили-Новицького - до Миколи Чайковського. Довго і непросто тривав процес створення Національного природного парку "Дністровський каньйон", але парк врешті-решт існує. Численними дослідженнями науковців доведено, що рекреаційний та туристичний потенціал Подністров’я в рази перевищує ресурсний: з усіма їхніми ГЕС-ами, кар’єрами, деревиною... І раптом комусь забаглося перекреслити його?!

Як виявилося, нашу стурбованість долею Дністра цілком поділяють працівники бібліотек, які на заліщицькій школі представляли більшість регіонів України. Практично кожен свій вихід до ріки у дні проведення школи вони розпочинали з громадянського флешмобу «ВРЯТУЙ ДНІСТЕР ВІД ГЕС!».

Адже Дністровський каньйон – наша спільна національна спадщина, святиня, Божий дар, який ми заповіли своїм дітям та онукам. Святинями та спадщиною не торгують. Тож нехай начуваються енергобарони від кабміну та «укргідри» вкупі зі своїми місцевими посіпаками - Україна не віддасть їм Дністра!

Фотохроніка від Лілії Бердейної-Домарад

 

 

Поширити інформацію