Події / Події організації

УВАГА – громадські слухання! Майбутнє парків та скверів Чорткова сьогодні дуже залежить від відповідальності та згуртованості міської громади!

22.01.2011

Ми вже повідомляли про розробку проектів ландшафтної оцінки та схеми комплексної зеленої зони м. Чорткова:

http://greenworld.org.ua/index.php?id=1281775133;
http://greenworld.org.ua/index.php?id=1288199862

Така робота вже більш ніж півроку ведеться фахівцями конструкторського бюро Національного лісотехнічного університету України. Ця установа має досвід розробки аналогічної проектної документації для Львова, який зараз готується до чемпіонату „Євро-2012”.

ЕГО „Зелений Світ” спільно з іншими громадськими організаціями (екоклуб „Ковчег” , Спілка підприємців Чортківщини”) підтримує цю діяльність в рамках проекту „Реалізація права громадської участі у вирішенні питань планування та забудови населених пунктів”, підтриманого Творчим центром ТЦК (http://ccc-tck.org.ua/).

Розробники згаданих проектів виходять з того, що у процесі планування міста необхідно врахувати результати глибокого аналізу природних умов території, на якій воно знаходиться, тобто: рельєфу, грунтів, рослинності, поверхневих та підземних вод, напрямку вітрів... Необхідно проаналізувати негативні впливи на міське довкілля, створені попередньою діяльністю... Ці дослідження пропонується об”єднати у формі проекту ландшафтного аналізу території міста.

З тим, аби узаконити стан існуючих скверів, парку, лісових масивів на схилах річкової долини Серету, а також припинити забудову ділянок, перспективних для створення нових зелених насаджень - розробляється вищезгадана схема зеленої зони.

На жаль, дата проведення громадських слухань за проектами вже двічі переносилася http://greenworld.org.ua/index.php?id=1290847780.

Та от 21 січня проект було знову представлено міському Голову Михайлові Вербіцькому. На цій нараді міським Головою було встановлено дату та місце проведення громадських слухань проекту – це 12 лютого, зала Народного Дому імені Катерини Рубчакової.

Громадські слухання буде проведено у відповідності до ст. 140 Конституції України, ст. 6 - 7 Конвенції ЄЕК ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція), ст. 5 - 6 Європейської ландшафтної конвенції, ст. 3, 6, 13 закону „Про місцеве самоврядування”, ст. 30 - 2 - 30 - 7 закону „Про планування і забудову територій”, Положення „Про громадські слухання в м. Чорткові”, що як додаток до „Статуту територіальної громади міста Чорткова” було затверджене Рішенням ХХХХ сесії Чортківської міської ради від 26.11.2009 р.

Отже, нас чекає перше у новому році громадське обговорення важливого для міста питання - якими і де бути в майбутньому зеленим зонам міста: паркам, скверам, бульварам, захисним зеленим насадженням, лісовим масивам? Мешканці міста можуть висувати власні пропозиції стосовно планування зеленої зони, знайомитися з проектним матеріалами...


А наступного дня, 22 січня, відбулася робоча зустріч у приміщенні Чортківської РДА, на яку було запрошено представників усіх зацікавлених сторін: керівників райдержадміністрації та районної ради, начальників відповідних державних служб, депутатів районної та міської рад, лідерів громадських організацій.

Керівник конструкторського бюро, п. Любомир Пархуць представив на ній ключові планувальні рішення проекту. Перше чого хотілося б досягти у плануванні - аби кожен район міста отримав у майбутньому відпочинкову зелену зону загального користування, розміри та стан якої відповідали б діючими природоохоронним ти санітарним нормам. Наразі стан більшості з них занедбаний, нові парки та сквери не створюються.

Для того, аби досягнути нормативної розрахункової площі парків та скверів на одного мешканця – 11 квадратних метрів - місто повинно майже подвоїти їхню територію!

Візьмемо квартал багатоповерхівок на Кадубі, де проживає біля восьми тисяч мешканців. Тут наразі не існує жодного впорядкованого, придатного для відпочинку парку або скверу. Одне приємне виключення - озеленені та доглянуті території дитсадків № 7 та 9. Майже втрачено придатні для створення скверів ділянки на території колишньої військової частини (де нещодавно збудовано дві АЗС) та поблизу школи.

Наразі існує кілька ділянок, придатних для впорядкування в якості внутрішньоквартальних сквериків та озеленених дитячих майданчиків: по вул. Володимира Великого, Маковея, Січинського та Ягільницькій. Їхню площу, межі та правовий статус пропонується чітко закріпити у схемі зелених насаджень.

Терміново варто створити зелену зону довкола каплиці та джерел, з яких частина мешканців мікрорайону бере питну воду - йдеться про природний яр у місцевості „Золотарка”.

Але єдина можливість закласти повноцінний новий парк відпочинку для цього житлового району - це наразі вільна від забудови територія метеостанції, що на вулиці Володимира Великого... Громаді тут варто сказати своє вагоме слово - що ж буде на цій ділянці завтра - район комерційної забудови чи новий парк відпочинку для мешканців найбільшого у місті мікрорайону ?!

Приємно, що ідея створення нового парку на Володимира Великого була схвалена учасниками робочої зустрічі. Її підтримали й заступники голів районної ради та райдержадміністрації Любомир Хруставка та Ростислав Філяк. На думку головного державного санітарного лікаря району, пані Оксани Чайчук, варто також з”ясувати правовий режим земельних ділянок поблизу п’ятої школи, де планується будівництво нової церкви. Частину території і тут можна виокремити під створення невеликого скверика.

Йдемо далі - жодного впорядкованого скверу та дитячого майданчика наразі немає у залізничному районі та на Долішній Вигнанці. Для їхнього створення пропонується територія поблизу залізничного мосту - ділянка т. зв. „пляжного парку” а також відрізок прибережної смуги, де зараз знаходиться корпус ливарного підприємства. До того ж, авторами робочого проекту Генплану Чорткова пропонується для створення гідропарку ділянка по правому березі Серету, на межі із землями Білівської сільради.

Не краща ситуація у центрі міста. Тут конче необхідно зберегти від будь-якої забудови територію довкола Собору Апостолів Петра і Павла, відродивши тут у новій якості історичний парк Садовських-Борковських. Ця ділянка у майбутньому повинна стати окрасою міста, його візитівкою, місцем відпочинку гостей міста та мешканців його центральної частини. Цю пропозицію також було одностайно підтримано усіма присутніми на згаданій зустрічі.

Віддавна існує ідея створення гідропарку у водоохоронній зоні Серету, між вулицями Гончара та Шопена. Її також підтримано львівськими фахівцями. Пропонується назвати гідропарк „Вільховець”, або „Вільховчик” - від історичної назви тутешнього потоку та хутора...

Учасники зустрічі у райдержадміністрації схвалили напрацювання львів”ян, та рекомендували з урахуванням висловлених пропозицій винести їх на громадське обговорення в якості концепції проекту. А вже з урахуванням пропозицій громадськості проект згодом буде представлено міській раді та подано на державну експертизу.

Як бачимо, цікавих ідей у проекті таки багато. Важливо, аби мешканці міста сприйняли їх як основу для майбутнього обміну думками, висували власні пропозиції. Від врахування позицій усіх зацікавлених сторін проект лише виграє, стане більш вагомим та збалансованим, дозволить попередити майбутні конфлікти довкола проблемних питань планування терарій міста.

Добре, що до планування та забудови територій громадськість залучається якомога раніше, на етапі прийняття основних концептуальних рішень. Власне так, як залучається господар до будівництва власного дому. Тут, гадаю, ніхто не заперечуватиме, що вагоме слово у питаннях, ЯКИМ БУТИ НАШОМУ СПІЛЬНОМУ ДОМУ - ЧОРТКОВУ, матиме саме господар, міська громада Чорткова.

Тож готуватимемось до громадських слухань...

Олександр Степаненко,
ЕГО „Зелений Світ”

 

 

Поширити інформацію