Події

Молдова та Україна нарешті підписали Договір про співробітництво в сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер

01.12.2012
автор: Олександр Степаненко

Підписання міждержавної угоди по Дністру, яку чекали багато років, відбулася під час VI-й Зустрічі Сторін Водної конвенції ЄЕК ООН у Римі 29 листопада 2012 року. Договір підписали Міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький та Міністр навколишнього середовища Республіки Молдова Георге Шалару.

Тут варто нагадати, що громадські природоохоронні організації обох країн, у тому числі й ЕГО «Зелений Світ», впродовж багатьох років лобіювали процес розробки та ратифікації на найвищому державному рівні Дністровської конвенції, яку пропонувалося навіть зробити тристоронньою: для Молдови, Україні і Польщі, на території якої також протікає кілька малих річок басейну Дністра. Було навіть розроблено проект конвенції.

На жаль, влада, у першу чергу українська, увесь цей час залишалася глухою до ініціатив природоохоронців.

Підписання нинішньої міжурядової угоди – той мінімум, якого вдалося досягти в результаті багаторічного підживлення переговорного процесу через відповідний проект ОБСЄ.

Договір значною мірою видається декларацією про добрі наміри. Єдиним міждержавним робочим органом у контексті Угоди є двостороння «Комісія із сталого використання та охорони басейну річки Дністер».

На жаль, в Угоді жодним чином не прописано порядку виконань рішень комісії органами владних повноважень обох країн та процедури накладання санкцій у випадку невиконання міжнародних зобов’язань.

Отже, знаючи наскільки відповідально наша держава виконує узяті на себе зобов’язання за конвенціями, що передбачають значно більш дієві спонукальні важелі впливу, у цьому випадку важко позбутися певного скепсису.

Наразі текст договору відстутній на офіційних веб-порталах Уряду та Мінприроди. Завантажити його текст українською можна за посиланням на сайт міжнародної громадської організації «Еко-Тірас».


Олександр Степаненко

Поширити інформацію