Про нас / Звіти

Звіт про діяльність ЕГО «Зелений Світ» за 2017 рік

11.01.2018

Впродовж січня – травня 2017 року тривав проект підсилення організаційної спроможності організації «Нам 20 років - бачення подальшого розвитку», підтриманий через субгрант Національного екологічного центру України.

В процесі реалізації проекту :
• розроблено нову редакцію Статуту організації, яка враховує законодавчі новації останніх років;
• розроблено та затверджено рішенням Загального зібрання ЕГО «Зелений Світ» Стратегію розвитку ЕГО «Зелений Світ» на 2017 – 2020 роки;
• розроблено та затверджено Антикорупційну політику ЕГО «Зелений світ»;
• проведено технічну реконструкцію веб-сайту ЕГО «Зелений світ» та створено його англомовну версію;
• створено сторінку ЕГО «Зелений світ» у мережі Facebook – як інструмент зовнішньої та внутрішньої комунікації в організації ;
• 5 членів та волонтерів організації (О. Гуска, О. Степаненко, М. Безушко, З. Лесейко, Л. Махомет, С. Дутчак) пройшли навчання або стажування на тематичних школах, семінарах, тренінгах, майстер-класах;
• видано брошуру до 20-річчя від створення ЕГО «Зелений Світ».

ЕГО «Зелений Світ» впродовж року виступав регіональним партнером Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у діяльності її приймальні у Тернопільській області. Станом на кінець 2017 року через відсутність коштів для оренди робочого приміщення, консультативний прийом громадян приймальнею УГСПЛ у Тернополі призупинений.

Розвивалося партнерство у форматі Української кліматичної мережі. Так представники «Зеленого Світу» приєдналися до інформаційного туру «Енергонезалежність - наша спільна справа», організованого Українською кліматичною мережею та її партнерами, який проходив з 22 по 31 травня містами південної та західної України.

18 - 19 травня ЕГО "Зелений Світ" та рівненський «Екоклуб» взяли активну участь у заходах "Днів сталої енергії у Чорткові".

У форматі Програми внутрішніх стажувань від Української кліматичної мережі в грудні 2017 року волонтер організації Андрій Степаненко пройшов тижневе стажування у МГО «Екоклуб».

Завершила своє стажування у рамках програми «EVS» від «Erasmus +» наша колега Марія Безушко. Річне стажування проходило у екопоселенні, розташованому в селі Sukinai (Литва).

ЕГО «Зелений Світ» впродовж року підтримував ініціативи громадянського руху «Вільний Дністер», спрямовані на збереження природної та історико-культурної спадщини Дністровського каньйону, якій загрожує проект будівництва каскаду з шести гідроелектростанцій. Зокрема було направлено звернення до Уряду України з пропозицією скасувати Програму розвитку гідроенергетики України до 2026 року та зупинити фінансування проектну т. зв. «Будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС". Нами також було видано та поширено у регіоні 500 примірників буклету «Не дамо знищити одне з семи Природних чудес України!».

ЕГО "Зелений Світ" взяв участь у проведенні в рамках проекту «Розвиток гідроенергетики України – громадський аналіз в контексті євроінтеграційних процесів»  конференції у м. Чернівцях. Основним питанням, яке обговорювалося на конференції, були ризики для екосистеми Дністра та зоврема для НПП "Дністровський каньйон", повязані з намірами Уряду збудувати тут каскад з шести гідроелектростанцій. Нами було представлено на конференції власну доповідь про історію становлення природно-заповідної справи у басейні Дністра. Учасники конференції ухвалили спільну резолюцію "Збалансований розвиток басейну Дністра неможливий без збереження його екосистем".

Впродовж року представник ЕГО "Зелений Світ" працював у складі Науково-технічної ради Національного природного парку "Дністровський каньйон".

Представник організації (Олександр Степаненко) брав також участь у проведенні двох літніх шкіл освітнього "Дому прав людини" УГСПЛ у Чернігові, які відбулися в рамках програми "Розуміємо права людини" (липень - серпень 2017 року).

3 -7 липня у місті Заліщиках проходила Всеукраїнська літня школа адвокації для бібліотекарів, організована Заліщицькою центральною районною бібліотекою та Українською бібліотечною асоціацією. «Зелений Світ» представив зібранню працівників публічних бібліотек України ілюстровану доповідь «До питання про збереження природної спадщини Подністров’я».

Впродовж року спільно з ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ підтримувалася діяльність клубів документального кіно з прав людини Docudays UA: при центральній районній бібліотеці у м. Чорткові («Кіноклуб на вулиці Зеленій»), Чортківській установі виконання покарань № 26 та Копичинській виправній колонії № 112 (кіноклуб «Вільна зона»).

У березні представник організації взяв участь у правозахисних заходах 14-го Міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA у Києві.

У жовтні - листопаді ЕГО «Зелений Світ» виступав партнером у проведенні заходів Мандрівного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA у семи районах Тернопільської області (Борщівському, Бучацькому, Заліщицькому, Гусятинському, Заліщицькому, Збаразькому, Теребовлянському, Чортківському та у м. Чорткові.

У жовтні у партнерстві із ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ» було проведено у Тернопільскій та Івано-Францівській області просвітницькі заходи, присвячені творцю феномену «Українських Афін» на Гуцульщині, нашому земляку, Олексі Волянському. Для регіональних ЗМІ було підготовлено біографічний нарис «Олекса Волянський: «Дати народу якісну освіту, а народ сам дасть собі раду!».

Фінансові операції: впродовж січня - травня 2017 року було використано 12 200 грн., отриманих для реалізації проекту «Нам 20 років - бачення подальшого розвитку». Члени ЕГО «Зелений Світ» не отримували фінансової винагороди за участь у реалізації цього проекту.

Інших надходжень коштів на рахунок ЕГО «Зелений Світ» продовж року не було.

 

 

Поширити інформацію