Події / Події організації

"Зелений Світ" - за дружню до Природи енергетику, проти "проектів-монстрів"!

25.05.2019
автор: Олександр Степаненко, ЕГО Зелений Світ

ЕГО "Зелений Світ" підтримує інформаційну кампанію з популяризації проектів відновлюваної енергетики та енергозбереження. Ця кампанія ініційована громадськими природоохоронними організаціями, що об’єднані в Українській кліматичній мережі (http://climategroup.org.ua/ ): "Екодія" (Київ), "Екоклуб" (Рівне), "Еколтава" (Полтава), Хмельницький енергетичний кластер" (Хмельницький) та ін.

У ХХІ столітті Світ переживає чергову енергетичну революцію, спричинену вичерпанням запасів органічного палива , а також негативним впливом вуглецевої енергетики на природне довкілля та здоров’я людини. Одним з найбільш загрозливих глобальних процесів, запущених спаленням органічного палива (вугілля, нафти, газу та ін.), є зміна клімату.

Україна не забезпечує власні потреби у традиційних енергоресурсах за рахунок власних родовищ і змушена імпортувати їх. До того ж усі нині діючі електростанції, які працюють на викопному паливі (ТЕС та АЕС) через 30 років повністю вичерпають свій ресурс експлуатації. Тому розвиток енергозбереження та перехід та відновлювані джерела (ВДЕ), на основі використання енергії Сонця, вітру, біомаси, біогазу, водних потоків, геотермальної енергії є особливо актуальним - з точки зору енергетичної незалежності нашої країни.

Відтак громадські природоохоронні організації вітають намагання держави заохочувати розвиток енергетики на основі ВДЕ та енергозбереження. Зрозуміло, що сталою може бути лише така практика розвитку ВДЕ, яка мінімально шкодить Природі, є безпечною з технологічною точки зору, наближеною до споживача та економічно доступною.

Ми виступаємо проти енергетичних мега-проектів, які плануються на цінних природоохоронних територіях: каскаду ГЕС на Дністровському каньйоні, вітропарку на Карпатській полонині Боржава, гідроакумулюючої електростанції на Бузькому Гарді. Ми вважаємо також необгрунтованим з економічної, політичної, безпекової та правової точки зору проект добудови ядерних реакторів ХАЕС 3,4. У "проектів-монстрів" є достатньо дружніх до Природи альтернатив! Ми переконані, що перехід до 100% ВДЕ є досяжним та необхідним для України в перспективі 30 років. Це доводять результати українських та міжнародних досліджень.

В ході інформаційної кампанії ми будемо висвітлювати проблеми, які перешкоджають розвиткові проектів ВДЕ та енергозбереження. Ми також звертатимемось до політиків з пропозиціями розвивати в Україні дружні до Природи та безпечні види енергетики. Ми вимагатимемо зупинити реалізацію "проектів-монстрів"!

Сонячна та вітрова енергетика вже досягли необхідного технічного та економічного рівня для широкого впровадження. Вони дозволяють забезпечувати зростаючі потреби в електроенергії, заміщуючи старі потужності вугільної енергетики. В поєднанні з іншими відновлюваними джерелами (геотермальна та біоенергетика), а також з технологіями зберігання та перетворення енергії, можна повністю забезпечити всі енергетичні потреби суспільства.

В першу чергу сприяння держави потрібне розвиткові розподіленої генерації з ВДЕ, коли громадяни та підприємства самотужки виробляють і споживають електроенергію. Ми прагнемо, щоб до розбудови відновлюваної енергетики долучалося якомога більше місцевих громад, підприємств та індивідуальних господарств.

Як ви можете долучитися?

Підпишіть звернення до лідерів та членів політичних партій із вимогою відстоювати перехід України на відновлювану енергетику - https://ecoaction.org.ua/100re

Вимагайте від політиків:
• Включити до програми своєї політичної партії зобов’язання підняти енергоефективність та забезпечити перехід України на 100% ВДЕ до 2050 року;
• Створити законодавчу базу, що дозволить простим українцям по всій країні скористатися перевагами відновлюваної енергії;
• Виділяти у державному бюджеті більше коштів на програми підтримки енергоефективності, розвитку ВДЕ, екологічного громадського транспорту;
• Відмовитися від планів будівництва будь-яких нових потужностей вугільної та атомної енергетики, а також від руйнівних для природної спадщини проектів, таких як каскад ГЕС на Дністровському каньйоні та вітропарк на Боржаві.

*   *    *  

Згадана вище інформаційна кампанія координується Центром екологічних ініціатив “Екодія” (https://ecoaction.org.ua/) та підтримується у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (МКІ) Федеральним міністерством Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU). Оцінки та публікації, які поширюються в ході кампанії, відображують винятково думки авторів і не відображують офіційну позицію Федерального міністерства Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU).

 


Поширити інформацію