Кампанії

Проектів гідроелектростанцій так багато, лише Карпати - одні!

19.03.2012

14 березня – у «Міжнародний День боротьби проти гребель - за річки, за воду і життя» - стартувала всеукраїнська громадянська кампанія «Збережемо Карпати від забудови малими гідроелектростанціями!».

Головні та найколоритніші події, зрежисовані Національним екоцентром, розвернулися під будівлею Міністерства енергетики на історичному перехресті Хрещатика та Прорізної.

Репортаж з них можна проглянути на сайті «Радіо-Свобода» http://www.radiosvoboda.ua/media/video/24515416.html#

Але акція у Тернополі також привернула увагу журналістів та перехожих.

У спілкуванні з ними мова йшла про те, що громадські екологічні організації не проти розвитку малої гідроенергетики в Україні, як такої. Ми за те, аби джерела енергії в Україні були диверсифіковані, у тому числі за рахунок збільшення частки поновлюваних джерел: вітру, сонця, води, біомаси, відходів деревини. Майбутнє енергетики – саме у їхньому гармонійному поєднанні та у максимальному енергозбереженні.

Досвід країн Європи демонструє можливість проектування ГЕС, котрі до певної міри мінімізують негативний вплив на довкілля: захищають живі водні організми від перемелювання у турбінах, не порушують природний стік річки, не спричинюють різких коливань рівня води, не перегороджують русел та не руйнують річкових долин, не перерізають міграційні шляхи риб, не перешкоджають проходженню гравійних відкладів.

І свій – загалом негативний – і передовий європейський досвід варто нам вивчати, враховуючи усі переваги та недоліки, та обережно впроваджувати й в Україні. Інвестиційні програми розвитку гідроенергетики повинні у обов’язковому порядку проходити стратегічну
екологічну оцінку. Кожен окремий проект - процедуру державної екологічної експертизи: з тим, аби його негативний вплив на довкілля був наскільки це можливо мінімізований. Доступ до інформації та участь громадськості у цьому процесі повинні бути гарантовані
державною.

Учасники кампанії категорично наполягають на тому, що проектам ГЕС не місце на територіях природно-заповідного фонду, у витоках річок, на високогір’ї Карпат, на історичних ландшафтах! Ми виходимо з того, що Карпатський край є важливою частиною екологічного, економічного, культурного, рекреаційного довкілля у серці Європи, спільного для багатьох народів та країн.

Тому будь-яка техногенна гігантоманія у ньому неприпустима! Не варто забувати, що у даному випадку йдеться про реалізацію інвестиційних програм у басейнах транскордонних річок Дунаю, Дністра та Прута, стосовно яких Україна має зобов’язання, закріплені у низці міжнародних конвенцій, насамперед Карпатській конвенції, Конвенції Еспо, Європейській ландшафтній конвенції тощо. Натомість відповідні програми приймаються без стратегічної екологічної оцінки, конкретні об’єкти гідроенергетики проектуються без належних висновків екологічної експертизи, громадського обговорення, без належного контролю за дотриманням проектної документації.

Відтак авантюра «550 ГЕС у Карпатах» неминуче матиме й негативні для України міжнародні наслідки у сенсі чергового визнання недотримання нею міжнародних конвенцій.

Отже ми не можемо дозволити політикам та комерсантам, керованим спокусою швидкої наживи та «після-нас-хоч-потопною» мораллю, зруйнувати Карпати - неоціненний природний спадок, котрий ми повинні передати прийдешнім поколінням!

Фотохроніка акцій 14 березня – у розділі Галерея.

Контакти учасників акції у Тернополі:

Туристична група «TURE» www.ture.com.ua
Володимир Горон volodymyr.horon at gmail.com

ГО «Тіні Гардаріки» http://tinigard.info
Андрій Мельничук tini.gard at gmail.com

ЕГО “Зелений Світ” www.greenworld.in.ua
Олександр Степаненко - gr.world at gmail.com

Поширити інформацію