Події / Події організації

Тут пройшов Паводок – «великий і жахливий»

13.08.2008
автор: Олександр Степаненко

10 серпня ЕГО «Зелений Світ» було організовано тур до наддністровських сіл, що постраждали від катастрофічного паводку 23 – 28 липня: Устя Зеленого Монастирського району Тернопільської області та Нижнева - Тлумацького району на Прикарпатті. При підтримці громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини проведено прийом постраждалих людей.

Паводковий рівень води вже впав, але те, що залишилося - вражає. Товстий шар намулу на траві трохи змив дощ, що безперервно йшов кілька днів, та отим смердючим багном все ще залиті сільські вулички та подвір’я. Важкий гнильний запах царює. Натовп стоїть у черзі за пляшковою водою – пити із затоплених криниць все ще не можна.

Літні люди кажуть, що цей паводок на Дністрі за руйнівною силою перевищив паводки 1941 та 1969 років. Нині Велика вода нахлинула особливо швидко, досягла десяти метрів над нульовою позначкою і не спадала 5 -6 днів. Цього було достатньо, аби глиняні хати почали на очах розсипатися. Тепер з них повиносили купи понівеченого водою домашнього майна – як багато усього раптом стало непотрібним.

У Нижневі: серед парканів, на замулених городах встелених пожовклою кукурудзою, у лозах – також купи непотребу, принесеного Дністром: тут і всюдисущі пластикові пляшки, і дошки, хвіртки, колоди, і кущі верболозів з корінням, і навіть цілі дерева з плодами… А плискаті дністровські човни примандрували сюди хтозна звідки і зупинилися просто посеред дороги…

Устя Зелене, що на лівому березі Дністра, топить не вперше. Нині паводок застав його зненацька і вночі. Село вважалося захищеним дамбами: ще у 70-і роки його і широку заболочену заплавну долину відгородили від річки подвійною системою валів з ровами. Але високій воді між тими дамбами тепер просто нема куди дітися - от вона і прориває : то на село, то на те, що мало би бути полем. Цього разу Дністер прорвав дамби і на заплаву, і на села: Устя Зелене та Лука. Десятки хат «попливли» вночі, у лічені хвилини, коли ані зв’язку, ані електрики не було - можете собі уявити, що там діялося... Неушкодженим в Усті залишився лише історичний центр, де збереглося кілька старих єврейських кам’яниць, височить церква та величний костел, збудований ще Потоцькими.

То Божа ласка, що ніхто не загинув у Нижневі та Усті Зеленому. А от у Снятинському районі Велика вода начебто забрала десятеро жіттів.

Нині кидається у очі розгубленість та загальмованість людей, що пережили паводок. Він начебто зупинив час.

А хотілося б, щоб після пережитих тривог розпочався відлік нового часу – у якому пошук гармонійних стосунків з природою буде не просто фразою…

Фотохроніку паводку на Дністрі можна проглянути [тут]

Поширити інформацію