Події / Події організації

Світло та тіні Дністровського каньйону

11.02.2010
автор: Олександр Степаненко

10 лютого у бібліотеці Заліщицького коледжу ім. Є. Храпливого Національного аграрного університету об”єднання „Зелений Світ” відкрило виставку фотографії „Світло та тіні Дністровського каньйону”.

Як відомо, учасники всеукраїнської громадянської кампанії „Дністровська екологічна хвиля”, ініційованої „Зеленим Світом” – а це більш ніж 40 громадських організацій з цілої України – виступали за найскоріше створення на Подністров”ї Національного природного парку „Дністровський каньйон”.
 

3 лютого 2010 року Президент України нарешті підписав Указ про його створення. Але громадянська кампанія не припиняє активності. Відкриття виставки – чергове тому свідчення.
 

Розповідає голова ЕГО „Зелений Світ” Олександр Степаненко:Нині ми представляємо виставку у Заліщицькому коледжі, єдиному навчальному закладі півдня Тернопільщини, котрий навчає майбутніх фахівців–екологів. Заліщани також можуть ознайомитися з експозицією наступного тижня – завітавши у приміщення районної бібліотеки. Сподіваємось, що зможемо показати її і у Тернополі.
 

Авторами світлин, представлених на виставці, окрім мене, є: голова Національного екологічного центру України (НЕЦУ), талановитий фотохудожник Ігор Сіренко, а також -студент Тернопільського економічного університету, наш колега з молодіжного екоклубу „Ковчег” Богдан Махомет.
 

Ця виставка – наша спроба привернути увагу до проблем збереження мальовничих краєвидів Подністров”я. Хоча б тому, що вони неймовірно красиві! Мені здається, що лише побачивши їх будь-яка людини повинно відчути бажання - захистити, зберегти цю красу...
 

Готуючи матеріал для виставки, ми нагадали глядачам, як у 19 століття американський художник Томас Моран писав пейзажі у місцевості Йелоустон, намагаючись збудити у співвітчизниках почуття естетичного захоплення її незайманою красою. Серця прагматичних американців було зворушено – і незабаром Йелоустон став одним з перших у США національних парків. Інший приклад - вже біля 25 років поспіль у Штатах присуджується Приз захисника дикої природи імені Анселя Адамса – першого фотографа, що присвятив свою майстерність справі передачі краси природних ландшафтів.
 

Ми намагаємося зробити щось схоже...
 

„Світла” частина експозиції переконує глядача у тому, що Дністровський каньйон цілком заслужено назвали одним з семи природних чудес України. На жаль, несила закривати очі й на „тіньову” сторону... Наш фотоб”єктив не міг оминути численних фактів недбальства та відвертої наруги по відношенню до природної та історико-культурної спадщини краю.
 

Звісно, одного лише споглядання величної краси краєвидів Подністров”я – замало. На часі – активні дії на їхній захист та дбайливе відтворення. Поза сумнівом, не можна допустити зволікання із практичними кроками у справі становлення національного природного парку.


Поширити інформацію