Кампанії

Зупинити зміни клімату на планеті неможливо без змін у людській свідомості та діях

13.10.2010

Багатократно сказано вже про техногенну людську могутність, що поставила Планету на межу екологічної катастрофи та виснаження природних ресурсів. Та невже усвідомлюючи це, ми не спроможні об”єднатися з усіма відповідальними людьми і стати не менш сильними у діях на порятунок життя на Землі?

Відзначення Всесвітнього Дня дій на захист клімату Global Work Party „10/10/10” - то власне і є спроба такого єднання. Виявляється, нас таки багато! За останніми повідомленнями від координаторів цієї глобальної світової ініціативи, цього року до неї приєднались учасники з 188 країн, що провели більш ніж 7000 різних акцій. Нам у Чорткові у ці дні також було особливо радісно працювати, усвідомлюючи, що нині ми саджаємо дерева не просто у своєму місті, а на нашій великій, єдиній, спільній Землі. І що разом з нами це роблять десятки, а може й сотні тисяч людей у цілому світі!

Загалом же громадянські акції Всесвітнього Дня дій у Чорткові тривали декілька днів, не лише 10 жовтня... У них взяли найактивнішу участь більше 50 чоловік. Наймолодшому з них було 2 роки, найстаршим - за 60. Слухачів та спостерігачів поки що було значно більше... Парнерами „Зеленого Світу” стали: молодіжний екоклуб „Ковчег” (голова - Наталія Богданець) та Центр розвитку молодої громади та міжнародного партнерства "Ініціатива" (голова - Марина Євсюкова).

Гаслом заходів Global Work Party у Чорткові було: „Мисліть глобально, працюйте локально!” (Think globally, act locally!).
Розпочалися ці заходи екологічними лекціями та презентаціями у навчальних закладах міста. Цього разу їх було прочитано у Інституті бізнесу та підприємництва, а також другій загальноосвітній школі. Так здалося, що аудиторії було цікаво послухати: і про причини та наслідки катастрофічного паводку 2008 року, і про ті правові інструменти, які може застосовувати громадськість у захисті своїх екологічних прав. Слухачі лекцій мали б усвідомити, що ризики від зміни клімату вже торкнулися не лише далеких екзотичних країн. Вони вже зараз - поруч з нами! Це засвідчила ілюстрована презентація про причини та наслідки паводку 2008 року на Дністрі й карпатських річках. А хто може прорахувати наслідки раптового похолодання у жовтні минулого року, котре підштовхнуло епідемію вірусних інфекцій?

Йшла мова на лекціях й про те, що Україна, як сторона Кіотського протоколу, поряд із зобов”язаннями проводити ефективну кліматоохоронну політику, отримує шанс на інвестиції у програми енергозбереження та розвитку поновлюваних джерел енергії. Поки що громадські природоохоронні організації, що входять до Робочої групи з питань зміни клімату, у тому числі ЕГО „Зелений Світ”, критично оцінюють позицію України стосовно планів зменшення обсягів викидів парникових газів. Вони вважають, що ця позиція орієнтована на подальше збільшення споживання імпортних енергоносіїв, а отже - на збільшення економічної і політичної залежності від Росії. Тому екологісти вважають таку позицію Уряду антиекологічною, економічно необґрунтованою, політично недалекоглядною.

Напередодні символічної дати 10/10/10 також тривав збір підписів мешканців міста під зверненням за створення нових скверів та парків: по вул. Т. Шевченка, О. Маковея, Д. Січинського, Володимира Великого, Копичинецькій та інших. Загалом було зібрано більше 400 підписів. Частину з них - стосовно створення скверу довкола біля Собору Апостолів Петра і Павла - вже передано до міської ради.

9 жовтня було проведено дві трудові толоки з висадження дерев: у скверах поблизу Собору, довкола новоствореного дитячого майданчика, а також - на з”єднанні вулиць Маковея та Січинського. Тут злагоджено працювали активісти „Зеленого Світу”, „Ковчегу”, „Ініціативи”, учні гімназії, депутати міської ради і навіть волонтер Корпусу Миру США місс Лора Рут Вард. Благодійну допомогу у проведенні трудової толоки надали підприємці Павло Батрин та Любомир Махомет. Загалом було висаджено біля 40 декоративних дерев. Сподіваємося - ростимуть...

А день 10 жовтня розпочався з велосипедного туру довкола Чорткова. Його учасники намагалися привернути увагу до проблем створення заповідних об”єктів та збереження природних ландшафтів. Приміром, вже не перший рік чекає вирішення питання про надання статусу пам”яток природи алеї столітніх ясенів поблизу Церкви Святого Володимира, створення регіонального ландшафтного парку на основі долини Серету. Турбує також надмірна розораність земель нашого району. Адже глибока щорічна оранка обертається прогресуючою ерозією грунтів та їхнім виснаженням. Це також і додаткова емісія парникових газів внаслідок окислення органічних речовин гумусу.

На фініші велосипедного туру його учасники вручили міському Голові Чорткова Ігорю Билиці та голові екологічної комісії міської ради Олегу Боровому колективного листа з пропозицією розвивати у Чорткові велосипедний рух. Зокрема, в якості першочергових заходів пропонується створити мережу велопарковок у центральній частині міста, а також - велосипедні доріжки: по вул. Т. Шевченка, Залізничній, Гончара, Подільській та у парку відпочинку ім. І . Франка. Адже зростання кількості автомобілів у останні роки загострило низку проблем й у нашому Чорткові. Їхнє вирішення можливе лише за умови гармонійного поєднання можливостей різних транспортних засобів: автомобіля, автобуса, велосипеда...

Молоді люди, що зібралися цього дня біля мерії, мали можливість позмагатися у кліматичній вікторині та отримати в якості призів інформаційні буклети Робочої групи з питань зміни клімату...

Фотохроніка Всесвітнього Дня дій у Чорткові -тут…

Як бачимо, впродовж кількох днів зроблено чимало. Крім того ми щоразу намагалися пояснювати людям здавалося б самоочевидні речі. Дійсно, найбільша відповідальність за глобальні екологічні проблеми лежить на урядах розвинутих країн та на великому бізнесі. Але економлячи енергію у побуті, сортуючи відходи, пересідаючи з автомобіля на велосипед, озеленюючи своє подвір”я, відмовляючи собі у зайвих товарах - кожен з нас також може зробити свій невеликий внесок у справу протидії екологічним негараздам, зміні клімату у тому числі. А якщо почуття відповідальності за наш великий дім - будь то місто, країна, Земля - стане неодмінним елементом суспільної свідомості та щоденною практикою, цей внесок буде вже помітним. Адже нас у місті кількадесят тисяч, а на планеті - майже сім мільярдів...

Ну і на завершення - цитата Магатми Ганді, котрий вважав: „Достатньо ліквідувати різницю між тим, що ми робимо, і тим, що ми можемо зробити, щоб розв’язати більшість світових проблем”. Як просто, чи не так...

Олександр Степаненко,

Поширити інформацію