Події / Події організації

„НЕ САМ ВДОМА”, „ЛЮБІТЬ МЕНЕ, БУДЬ ЛАСКА...” - ці та інші кращі фільми української та світової документалістики тепер можна переглянути й у провінційних містечках півдня Тернопільщини

12.11.2010
7-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у березні - квітні цього року пройшов у Києві. Його мета – засобами кіномистецтва привернути увагу до проблем «звичайної» людини, сприяти утвердженню ставлення до людської гідності, як найвищої цінності.

У багатьох країнах світу проводяться фестивалі кіно схожого тематичного спрямування. 2003 року такий фестиваль започатковано в Україні. З 2006 року Docudays UA є учасником Міжнародної мережі кінофестивалів з прав людини (HRFN). На цьогорічному фестивалі були представлені фільми з 19 країн світу: Великої Британії, Данії, Ізраїлю, Канади, Китаю, Латвії, Македонії, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії, США, Швеції, Швейцарії, Чехії, Угорщини, України, Франції, Фінляндії. Найкращі документальні фільми сучасності під час фестивалю у Києві побачили понад 22 тисячі глядачів.

За традицією, восени Docudays UA вирушає у подорож регіонами країни. У кожній області Мандрівний фестиваль документального кіно про прав людини має регіональних партнерів з середовища громадських та правозахисних організацій. Серед спеціальних програм фестивалю в регіонах – «Країна різноманіття»: фільми, присвячені подоланню ксенофобії та расової нетерпимості, формуванню позитивного ставлення української молоді до інших націй і культур.

Цього року фільми Мандрівного фестивалю зможуть переглянути мешканці 100 міст і містечок у 22-х областях України та у Криму. Показ фестивальних фільмів відбуватиметься у кінотеатрах, будинках культури, навчальних закладах, молодіжних клубах, книгарнях, бібліотеках і навіть - у місцях позбавлення волі...

Добровільними організаторами заходів мандрівного фестивалю Дні документального кіно про права людини Docudays UA у Тернопільській області виступають громадські організації Чоловічий адаптаційний центр (Тернопіль), ЕГО "Зелений Світ" та "Гельсінська ініціатива-ХХІ"
(Чортків). Громадський координатор його заходів у південних районах Тернопільщини - Олександр Степаненко. Волонтери фестивалю: Богдан Махомет, Тетяна Романишин, Андрій Степаненко. Минулого року фестиваль вперше гостював у Чорткові та Заліщиках. Цього року планується
розширити географію його мандрів, відвідати також Бучач, Борщів, Монастириську, Язловець, можливо - інші містечка півдня Тернопільщини.


Першими з його програмою змогли ознайомитися студенти та викладачі Чортківського педагогічного училища імені О. Барвінського, Чортківської гімназії імені М. Шашкевича, Чортківської школи №2, Бучацького колегіуму імені Святого Йосафата.

Глядачі фестивалю цього року мають можливість проглянути роботи кіномайстрів з України, Росії, Польщі, Білорусі: Олени Фетисової („Не один вдома”), Валерія Балаяна („Любіть мене, будь ласка”), Ольги Нікалайчик („Убивство напередодні весни”), Дмитра Тяжлова („Я пам’ятник собі”), Павла Лозінські („Хімія”) та інших.

На запитання про мету мандрівного кінофестивалю відповідає Олександр Степаненко: „Прагнемо представити достойну альтернативу тому потоку жорстокості, войовничого несмаку, „мильних опер”, „попси”, „гламуру”, бездумної реклами, котрий щодня виливається на наші голови з телевізійних екранів, деформуючи свідомість і душу - насамперед у молодого покоління. На жаль, сьогодні жанр гуманістичного документального кіномистецтва для багатьох став майже невідомим. Саме тому з року в рік організатори Docudays UA намагаються заповнювати цей „культурний вакуум”. Але їхні зусилля до останнього часу могли оцінити хіба що мешканці столиці та інших великих міст. Тому нам хотілося б, аби роботи метрів світового документального кіно прийшли до найглибшої провінції, до найменшого села...”

Докладніше з програмою регіональних переглядів можна дізнатися на офіційному веб-сайті фестивалю www.docudays.org.ua - у розділі «Мандрівний фестиваль».
Поширити інформацію