Події / Події в Україні

До української влади наближається УПО – великий і жахливий

24.02.2012
автор: Олександр Степаненко

Ані для кого не є новиною, що хвиля симпатій до України, котру здійняли «помаранчеві» події 2004 - 2005 років, з часом як то кажуть «зійшла на пси». Більш того, планомірне розхитування незалежного правосуддя, репресії стосовно опозиційних лідерів, порушення прав пенсіонерів, «чорнобильців», дітей війни, котрі чинить нинішня політична команда, спровокували на міжнародній арені вже зворотну хвилю – відверто критичну.

Нинішньому політичному істеблішменту все складніше імітувати дотримання міжнародних правових стандартів. У жовтні поточного року українській владі ще й доведеться пройти крізь процедуру Універсального періодичного огляду в Раді ООН з прав людини.

Створена в 2006 році Резолюцією Генеральної Асамблеї, Рада ООН є головним міжнародним форумом з питань дотримання прав людини. Діяльність Ради покликана запобігати порушенням прав людини, реагувати на надзвичайні ситуації та розвивати міжнародне законодавство.

Основним механізмом контролю за ситуацією з дотриманням прав людини у Раді є саме Універсальний періодичний огляд (Universal Periodic Review, УПО).

В результаті проходження того огляду будь-яка держава отримує «діагноз», що свідчить, у чому саме вбачаються найбільші порушення прав її громадян, а також «терапію» - список конкретних рекомендацій, затверджений Радою ООН за поданням інших країн, щодо того, як поліпшити ситуацію з правами людини.

І якщо попереднє звітування України – 2008 року – було сприйняте доволі поблажливо, то нинішню політичну команду скоріш за все очікує непростий іспит, а можливо й болісні «лікувальні процедури». Наразі влада зайнята написанням офіційного звіту, мета якого, звісно ж – подати ситуацію з дотриманням прав людини у вигідному для себе світлі.

Громадянське суспільство має можливість зробити свій внесок до перевірки України, надавши факти про порушення прав людини на місцях. Відтак групою неурядових організацій планується написання альтернативного звіту, так званого «Звіту зацікавлених сторін», який згідно з усталеною практикою також буде представлено Раді ООН.

Функцію координації зусиль організацій громадянського суспільства в процесі підготовки Звіту зацікавлених сторін взяла на себе Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), котра нині об’єднує 30 неурядових організацій.

У цьому контексті на днях у Києві відбулася робоча зустріч партнерської недержавної коаліції у справі написання альтернативного звіту. До неї увійшли: УГСПЛ, Харківська правозахисна група, Ла Страда Україна, Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, донецький «Меморіал» та інші організації. Зустріч проведено за сприяння Проекту розвитку ООН в Україні та групи експертів Міжнародної фундації «Дім прав людини».

Новаційним у справі складання нинішнього Звіту зацікавлених сторін є те, що Звіт вперше міститиме окремий розділ з дотримання екологічних прав.

Такий крок видається водночас і очікуваним, і особливо відповідальним. З одного боку нема особливої потреби переконувати загал у актуальності екологічних проблем для пост-Чорнобильської України, значна частина території якої може вважатися зоною екологічного лиха.

У ХХІ столітті сама концепція прав людини вочевидь повинна збагатитися уявленнями про екологічні права та відповідальність за свою діяльність стосовно природного довкілля – з огляду на безпрецедентно великі масштаби втручання у екосистему Землі, що загрожує глобальними та незворотними наслідками для людства.

Врешті-решт давно на часі підсилення міжнародних правових механізмів, приміром - у справі дотримання положень Конвенції ЄЕК ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція).

У той же час у попередніх звітах України – причому як у офіціозних, так і альтернативних – цій проблематиці не приділялося уваги. Відтак жодна з попередніх рекомендацій Ради ООН Україні - а їх загалом надано більше двадцяти - не стосувалася порушень екологічних прав та шляхів їхнього подолання. Тобто наразі маємо ситуацію «чистого аркуша», який варто заповнити вагомим змістом.

Написання екологічного розділу для альтернативного звіту довірено ЕГО «Зелений Світ».

Більше інформації стосовно УПО – на сайті ПРООН в Україні:
http://www.undp.org.ua/ua/media/41-democratic-governance/1266-ukraine-to-face-universal- periodic-review-in-2012-civil-society-on-alert



Поширити інформацію