Події / Події в Україні

Docudays-2012: британський акцент – збереження природи, український – загрози авторитаризму.

03.04.2012


23 – 29 березня проходив 9-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Провідною його темою організатори свідомо визначили загрозу авторитаризму в Україні.

Ось що говорить з цього приводу голова Відбіркової ради фестивалю пані Алла Тютюнник: «Багато моїх друзів упевнені, що авторитаризм в Україні вже настав. Та колеги з сусідніх пострадянських країн кажуть: «Порівняно з Росією й Білорусією в Україні ще так багато демократії!» – і закликають: «Боріться, не здавайтеся!». Питання – як? Пошукам відповіді на це питання ми вирішили присвятити 9-й фестиваль Docudays UA. Я переконана, що кожен по-справжньому художній документальний фільм – це потужний акт боротьби за гуманні та демократичні цінності. Це – інструмент, який пробуджує в людях людське, навчає й надихає захищати це людське в собі й в інших. Сподіваюся, фільми, які ми обрали для показу на цьогорічному фестивалі, а також дискусії, що їх супроводжуватимуть, допоможуть українцям у пошуках відповіді на питання: ЯК?»
Хоч звісно спектр тем, котрі щороку зачіпає Docudays, далеко не вичерпувався українськими реаліями.

Приміром, цьогорічний внесок Британії зосереджений на темі охорони довкілля. І британські документалісти не виглядають самотніми у своїй увазі до цієї теми. Для багатьох вже стає очевидним, що наше право дихати чистим повітрям найбезпосереднішим чином пов’язане з правом дихати повітрям свободи…

Як зауважив Мартін Даул, директор Британської Ради в Україні, котра щороку виступає партнером Docudays UA - можливо, лише на перший погляд екологічна проблематика є незвичною для фестивалю, присвяченого людським правам. Втім, здорове довкілля є необхідною передумовою дотримання прав людини. Дбайливий підхід до світових ресурсів та їхнє відновлення є фундаментальними для того, аби люди мали можливість забезпечувати себе усім необхідним. А постійне нищення природного спадку внаслідок бездумного використання породжує конфлікти, котрі, у свою чергу, тягнуть за собою подальші порушення людських прав. Фільми, що представляють британські документалісти, не позбавлені контраверзійності. Фільм «Кінець лінії» Руперта Мюррея ставить питання про надмірну риболовлю у океанах. Фільм «Просто зроби це» характеризує тактику прямої дії, до якої вдаються активісти охорони природи. Фільм «Епоха дурнів», у якому грає відомий британський актор Пітер Постлетвейт, є спробою дискусії про зв’язки між політикою та зміною клімату…

Загалом на цьогорічному фестивалі представлено сімдесят документальних стрічок різного формату.
Головний приз конкурсу Docu/Життя отримав фільм «Аргентинський урок» режисера Войцеха Староня (Польща). Спеціальну відзнаку "За оптимізм" - фільм "Золота осінь" режисера Яна Тенхавена (Німеччина). Відзнаку "За надзвичайні характери" – фільм "Про гангстерів" режисера Тебого Едкінса (Німеччина).

У конкурсі Docu/Право перемогу здобув фільм "Тілом та душею" режисера Матьє Брона. Спеціальну відзнаку "За високу художність, тонкий гумор та зворушливість історії стосунків між героями - представниками різних поколінь" отримав фільм "Життя у фотокадрах" режисерки Тамар Таль (Ізраїль). Спеціальну відзнаку "За художню силу та громадянську відвагу у дослідженні протестного руху у сучасній Росії" - фільм "Завтра" режисера Андрєя Ґрязєва (Росія).
Більше про події цьогорічного фестивалю на його сайті http://www.docudays.org.ua

У дні роботи Docudays – 2012 також проходив семінар для регіональних представників Мандрівного фестивалю. ЕГО «Зелений Світ» на ньому представляв Андрій Степаненко.

Кілька поглядів крізь фотооб’єктив на фестивальне дійство у столичному Будинку кіно та «Кіноманорамі», ось ТУТ.
Поширити інформацію