Події

Партії та кандидати у депутати: як екологічна проблематика відображена у передвиборних програмах

04.10.2012
джерело: РАЦ «Суспільство і довкілля»

Наталія Андрусевич, автор дослідження, Голова правління РАЦ «Суспільство і довкілля» робить висновок, що наших майбутніх парламентарів не надто хвилює стан довкілля. Серед 3080 передвиборних програм кандидатів у депутати, дві третини (1985) не містять жодної згадки про екологічні питання.

Здається, нашу майбутню владу зможе розворушити лише якась екологічна катастрофа. У всіх демократичних країнах питання охорони довкілля займають достатньо пріоритетне місце. В Україні ж - навпаки. Із проаналізованих передвиборних програм 22 політичних партій, лише 36,4 % містять достатньо ґрунтовні положення з екологічних питань. 40,9% партій не мають у своїй програмі жодної згадки щодо питань екології (Соціалістична партія Україна, Українська платформа «Собор», ВО «Свобода», Партія «Україна-Вперед!», УДАР, Наша Україна, Народно-трудовий союз України, Рідна Вітчизна, Радикальна партія Олега Ляшка). Що важливо, так звані «прохідні» партії мало переймаються довкіллям країни. Що ж до «спеціалізованих екологічних партій», то і вони не надто міняють ситуацію своїм узагальненим баченням проблем і відсутністю механізмів для їх вирішення.

За оцінкою РАЦ «Суспільство і довкілля» цілісного бачення щодо необхідних змін в екологічній політиці та екологічному законодавстві України не має жодна партія.

Повний текст дослідження доступний на сайті www.rac.org.ua, його можна завантажити й за цим посиланням.

Поширити інформацію