Події

Уряд нарешті почув голоси природоохоронців і дозволив передавати землі новим природно-заповідним установам!

13.10.2013

9 жовтня Кабмін нарешті прийняв довгоочікуване розпорядження «Про погодження питання щодо вилучення та передачі у постійне користування із зміною цільового призначення земельних ділянок установам природно-заповідного фонду».

Досі – незважаючи на те, що від моменту створення кількох національних парків та природних заповідників спливає четвертий рік – вони не могли оформити документи на право постійного користування включеними до їхнього складу територіями. Адже відповідно до існуючої досі процедури землі державного лісового фонду можуть бути передані тільки за розпорядженням Кабміну – у тому числі, коли йдеться про створення іншої державної установи. І незважаючи на те, що у відповідних указах Президента про створення заповідних установ вже доручається передати земельні ділянки!

Ця неврегульована ситуація напряму стосувалася трьох близьких до нас національних природних парків: «Дністровського каньйону», «Кременецьких гір» та «Північного Поділля» . Вони від 2009 року не могли оформити акти на право постійного користування переданими їм землями і використовувати їх у відповідності до покладених на них функцій.

Громадські організації, у тому числі ЕГО «Зелений Світ», неодноразово зверталися до Кабміну з пропозиціями передати землі національним паркам.

І от здається  розпорядження, якого так довго чекали, прийнято.

Ним дозволено Мінприроди, Мінагрополітики, а також Держагентствам земельних та лісових ресурсів приймати рішення про передачу земель державної власності лісогосподарського призначення у постійне користування установам природно-заповідного фонду. Йдеться загалом про можливість передати 53010,1 гектарів лісових земель.

Хочеться сподіватися, що крига нарешті скресла і незабаром наші національні природні парки стануть повноправними користувачами земель державного природно-заповідного фонду.

Поширити інформацію