Події / Події організації

Позиція ЕГО «Зелений Світ» щодо масових громадянських протестів в Україні

25.01.2014

Ми не можемо стояти осторонь бурхливих соціально-політичних подій, які вирують нашою країною впродовж останніх двох місяців. Адже вперше за роки державної незалежності громадянське суспільство проходить настільки серйозне випробування на зрілість та відданість цінностям прав людини.

Як відомо ЕГО «Зелений Світ» є членом Української Гельсінської спілки з прав людини. Серед основних статутних завдань організації нами визначено сприяння становленню в Україні правової держави та громадянського суспільства. Ми свідомі того, що результативний захист екологічних прав можливий лише у демократичній правовій державі європейського зразка, в умовах розвинутого громадянського суспільства, яке забезпечує перманентний діалог між вільними громадянами та владою.

Ми збентежені небаченим досі сплеском ворожнечі та агресії, що супроводжує нині протистояння між владним режимом та громадськістю. Головну причину ескалації насильства вбачаємо у неспроможності вищого державного керівництва до чесного діалогу з власними громадянами. На жаль режим, в руках у якого від початку громадянського конфлікту були усі важелі для його правового врегулювання, обрав найгірший із сценаріїв - спрямований на застосування брутальної сили, відверте злиття з криміналітетом, руйнування атрибутів правової держави, встановлення примітивної диктатури, свідоме провокування розколу в суспільстві.

Можна стверджувати, що із розгоном ненасильницького студентського Євромайдану у ніч 30 листопада режимом розв’язано неоголошену війну проти громадянського суспільства. Нині ця війна ведеться із застосуванням огидних «чорносотенних» засобів - під прикриттям влади та її силових структур безкарно діють загони найманців, «спецпризначенням» яких стало залякування, побиття, викрадення, тортури та вбивства громадян, котрі наважуються на протест…

Вважаючи себе спадкоємцями ідей українського гельсінського руху, ми бачимо приклад для наслідування у досвіді ненасильницького спротиву диктатурі, який продемонстрували в умовах радянського тоталітаризму дисиденти 60 – 80 років минулого століття. Микола Руденко, Валерій Марченко, Василь Стус та інші правозахисники відомі світові тим, що у поневоленій країні намагалися мислити і діяти, як вільні громадяни. Досвід Української Гельсінської групи видається нам дуже актуальним й нині – особливо після 16 січня цього року - з огляду на прийняття провладною більшістю Верховної Ради пакету одіозних «законів про диктатуру».

Гадаємо, що правове врегулювання громадянського конфлікту неможливе лише у форматі перемовин між Президентом і лідерами опозиції, оскільки його причини мають не лише політичний характер. Конфлікт вийшов далеко за рамки протистояння між провладною більшістю та опозицією. Його масштаб та тривалість зумовили численні порушення прав людини, безпекові та гуманітарні проблеми – як у столиці, так і в регіонах України. Подальша його ескалація створює певні загрози для стабільності та безпеки у цілій Східній Європі. Відтак до пошуку шляхів виходу з протистояння повинні бути залучені представники міжнародних організацій, насамперед ОБСЄ та Ради Європи, інституту Омбудсмана, організацій громадянського суспільства, впливові політики, діячі науки, культури, бізнесу, ЗМІ, моральні авторитети нації.

З огляду на це громадянському суспільству в Україні варто консолідуватися і сформувати пакет власних пропозицій для політикуму: від негайного припинення репресій, звільнення політв’язнів та покарання злочинців – до майбутньої конституційної реформи та підписання угоди про асоціацію з ЄС.

На наше переконання можливості ненасильницького спротиву диктатурі в сучасній Україні досі не вичерпано. Вважаємо за необхідне застерігати людей від ескалації ворожнечі та насильства, проявів ксенофобії, намагань зводити порахунки із своїми політичними опонентами.

Українське суспільство нині гостро потребує діалогу, порозуміння та єднання між людьми – незалежно від їхніх політичних поглядів, регіону проживання, етнічного походження, віросповідання, різної історичної пам’яті. Основою для такого єднання повинно стати спільне прагнення жити на українській землі, у вільній країні, яка врешті решт здолає владне беззаконня, корупцію, зневагу до прав людини і громадянина.

ЕГО «Зелений Світ» підтримував й надалі підтримуватиме ненасильницькі громадянські дії, спрямовані на відновлення курсу на інтеграцію України із Європейським Союзом, як суверенної, правової та демократичної держави, на захист конституційного ладу та цінностей прав людини.

Найбільшу надію ми вбачаємо у тому, що нинішня політична криза породила небачену досі спонтанну активність громадянського суспільства. Ми пишаємося проявами самопожертви в ім’я Свободи та Гідності, які продемонструвало на Євромайдані молоде покоління українських громадян з усіх регіонів країни.

Ухвалено Загальним зібранням ЕГО «Зелений Світ» 25 січня 2014 року

Поширити інформацію