Події / Події організації

Звернення щодо критичної ситуації на водних об’єктах півдня Тернопільщини

10.08.2015
автор: Олександр Степаненко

ЕГО "Зелений Світ" направив Голові ОДА звернення щодо критичної ситуації у сфері водокористування та на водних об’єктах півдня Тернопільської області.

У зверненні йдеться про те, що внаслідок тривалої метеокліматичної аномалії (тепла та суха осінь 2014 р., тепла та безсніжна зима, аномальна спека та відсутність опадів у липні – серпні 2015 р.) на водних об’єктах області склалася критична ситуація, зумовлена низькою водністю.

Особливо виражені ці явища у традиційно вододефіцитних районах Тернопільщини: Борщівському, Чортківському та Заліщицькому. За офіційними даними Держгідромету України (http://meteo.gov.ua/ua/33536/hydrology/hydr_month_review/ ) водність річок басейну Дністра в загальному протягом червня - липня дорівнювала лише 24-26% від норми. Утримання жаркої та сухої погоди сприяло стоянню низької літньої межені на річках, з поступовим виснаженням руслових запасів. Рівні води на лівих притоках Дністра були нижчими мінімальних багаторічних значень. На окремих лівих притоках Дністра повністю припинився стік. На водних об’єктах продовжувалось поступове заростання русел, яке на кінець липня становило 30-60 % русел, а подекуди на малих річках досягало 80-100 %.

Спостереження ЕГО «Зелений Світ», здійснені протягом останніх місяців на окремих водних об’єктах у Борщівському, Бучацькому, Чортківському та Заліщицькому районах засвідчили помітне падіння рівнів водності річок Серет, Стрипа, Нічлава, Тупа, Джурин. На багатьох ділянках виявлено часткове висихання та заростання русел, різке зменшення площ водного дзеркала штучних водойм (ставків та водосховищ ГЕС), критичне підвищення температури води, що подекуди супроводжувалося масовою загибеллю водних живих організмів, помітним погіршенням якості поверхневих вод за органолептичними показниками.

Активістами ЕГО «Зелений Світ» зафіксовано майже повсюдне ослаблення природних джерел, подекуди їх повне висихання. Мешканці  Борщівського, Бучацького, Чортківського та Заліщицького районів відзначають пониження води у криницях та джерелах – навіть у тих селах, які досі вважалися багатими на запаси підземних вод (напр. с. Більче-Золоте Борщівського району, с. Бичківці та Давидківці Чортківського району). Паралельно із виснаженням підземних вод наростає їхнє забруднення. Органи Держсанепіднагляду звертають увагу на тривожну тенденцію зростання показників бактеріального та хімічного (нітратного) забруднення джерел питного водопостачання населених пунктів, сільських дитячих та навчальних закладів, зокрема у Чортківському районі.

Ситуація, що склалася у сфері водокористування, жорстко спонукає до підсилення контролю за дотриманням природоохоронного законодавства у сфері водокористування, а також до здійснення діяльності в усіх сферах, що мають вплив на стан водних ресурсів (сільське, лісове, комунальне господарство, планування територій, розробка надр, гідроенергетика, рибне господарство, природно-заповідна справа).

На часі активне впровадження сучасних принципів інтегрованого управління водним ресурсами (ІУВР). ІУВР визначається як процес, що сприяє координованому розвитку і управлінню водними, земельними і пов?язаними з ними ресурсами, щоб у результаті максимально підвищити економічний та соціальний добробут, не завдаючи шкоди життєво важливим водним екосистемам.

ІУВР включає більш скоординований розвиток та управління:

  • земельними та водними ресурсами;
  • поверхневими та підземними водами;
  • річковим басейном та прилеглою територією у тому числі агроландшафтами і землями лісового фонду.

ЕГО “Зелений Світ” вважає за доцільне:

  1. Внести зміни та доповнення до Програми охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області на 2014-2020 роки – в контексті адаптації господарського комплексу до  зміни клімату та мінімізації негативних явищ у сфері водокористування;
  2. Доручити районним державним адміністраціям (РДА) : переглянути діючі договори оренди водних об’єктів, привести їх у відповідність з чинною редакцією Водного Кодексу України та закону «Про охорону навколишнього природного середовища», проконтролювати режим дотримання користувачами ПЗС та водоохоронних зон, при виявленні грубих порушень природоохоронного законодавства – розпочати процедури розірвання договорів та оголошення нових конкурсів на право оренди;
  3. Доручити відповідним підрозділам ОДА та РДА прийняти плани екстрених заходів щодо впровадження режиму ощадливого водокористування та захисту водних ресурсів у комунальному, сільському та лісовому господарстві;
  4. Доручити Департаменту екології та природних ресурсів сформулювати пропозиції щодо позбавлення дозволів на спеціальне водокористування користувачів, котрі грубо та систематично порушують природоохоронне законодавство України

 

На фото - так виглядає у серпні цього року Дністер поблизу "Берем’янської стінки", територія НПП "Дністровський кіньйон"

Поширити інформацію