Події / Події організації

Пересядь зі мною на ровер!

15.09.2015
автор: Олександр Степаненко

Під таким гаслом 20 вересня у Чорткові відбудуться громадські заходи, приурочені до Всесвітнього дня без автомобілів.

У зв’язку з постійним збільшенням кількості авто екологічна ситуація на планеті постійно погіршується. Автомобіль став одним з головних чинників забруднення атмосфери міст, викидів парникових газів, що спричинюють зміну клімату. Це спекотне літо переконало нас у тому, що зміна клімату відбувається не лише у формі танення арктичних льодів та зростання рівня Світового Океану. Її ознаки можна відчути вже у нашому місті! Людство страждає від численних хвороб цивілізації, одна з причин яких – дефіцит активного руху, гіподинамія. Міста все більше перетворюються на суцільні транспортні коридори, мешкати і працювати у яких стає дедалі менш комфортно. Споживання викопного пального зростає, а деякі країни стикнулися з тим, що залежність від зовнішніх поставок енергоносіїв прямо обмежує їхній державний суверенітет. І Україна – серед них. ..

Отже тотальна автомібілізація стала глобальною проблемою всього людства - те, що повинно допомагати жити, при надмірному використанні заважає жити активно, здорово, не наносячи шкоди іншим та Природі. Засилля автотранспорту характерне не тільки для мегаполісів, а й для маленьких міст. І Чортків не виключення.

Саме тому був вигаданий Всесвітній день без автомобіля. Його відзначають щорічно 22 вересня. Він змушує людину замислитися і використовувати автомобіль лише коли це справді необхідно. А почали відзначати цей день французи в 1998 році. До 2001 року до руху проти бездумної автомобілізації приєдналися жителі 35 країн, які у цей день відмовляються від приватного авто на користь велосипедів, громадського транспорту або пішої ходьби. І от нарешті Всесвітній день без автомобіля докотив і до нашого Чорткова.

Отже - у багатьох ситуаціях альтернативою автомобілю може стати велосипед, який стає все більш популярним засобом пересування містом, у подорожах, на відпочинку – і не лише серед молоді. З іншого боку – існує багато не вирішених проблем, що не дозволяють зробити використання велосипеда у місті безпечним та зручним. От і у нас у Чорткові  поки що немає жодної велодоріжки, кількість місць для паркування велосипеда недостатня, сервісне обслуговування у зародковому стані…

Усіх, хто хотів би змінити ситуацію на краще, хто прагне перетворити наш Чортків - у місто, зручне для життя і дружнє для природного довкілля, запрощуємо до участі у громадській акції 20 вересня:

- студентів та учнів шкіл разом із вчителями та батьками;
- пішоходів та пасажирів громадського транспорту;
- велосипедистів: як тих, хто щодня дістається велосипедом до місця роботи,  так і тих, хто використовує велосипед лише для відпочинку та розваги;
- водіїв автомобілів, котрі відчувають негативні наслідки від зловживання своїм транспортним засобом і котрим не байдуже, яке довкілля вони залишать своїм дітям та онукам;
- депутатів місцевих рад та усіх тих, хто має намір взяти участь наступних виборах органів самоврядування.

У програмі дня: велопарад вулицями міста, вільне спілкування, перегляд документального кінофільму у кінозалі під відкритим небом на території замку Гольських.

Збір учасників – 20 вересня (неділя) о 15-30 на Площі Героїв Євромайдану.

Ініціатори свята: спільнота «ВелоЧортків», велоклуб «Каденс» та ЕГО «Зелений Світ».

Відзначення Дня без автомобіля є виключно громадянською акцією - воно не фінансується органами влади, політичними партіями, комерційними організаціями тощо.

Олександр Степаненко


Поширити інформацію