Події / Події організації

Чому компанія, котра має намір збудувати ГЕС, ховається від діалогу з неурядовою організацією?

15.10.2015
автор: Олександр Степаненко

Ми повідомляли вже, що у липні цього року у Чортківській міській раді відбулися громадські слухання за проектом спорудження малої гідроелектростанції (МГЕС) на річці Серет у межах міста.

Не так багато мешканців міста зголосилося до участі у слуханнях у гарячу пору відпусток та городніх клопотів. Особливо якщо врахувати, що повідомлення про них не було завчасно оприлюднено у офіційних міських засобах розголосу, як того вимагає закон і «Статут територіальної громади Чорткова».

Інвестором проекту виступає ТЗОВ "Генеруюча компанія «Енергоперспектива» з Кам’янця-Подільського. Нещодавно «Енергоперспектива» придбала у власність аварійні гідроспоруди колишнього гідромлина і греблі (вул. Білецька) і на їхній основі планує будівництво МГЕС з створенням штучної водойми.

Посадовці міської ради, котрі представляли «Енергоперспективу» в ході слухань, як і самі власники генеруючої компанії характеризували проект, як такий, що отримав або ближчим часом неодмінно отримає усі необхідні дозволи, а себе - як відкритого і цивілізованого інвестора, налаштованого на діалог та порозуміння з громадою міста Чорткова.

Однак, далеко не на всі запитання присутніх на слуханнях представників громадських організацій було отримано бажані відповіді - зокрема щодо впливу проекту на природне довкілля. А тому зійшлися на тому, що ближчим часом керівники «Енергоперспективи» – як зрештою то і належить зробити за чинним законодавством - офіційно повідомлять у місцевій пресі про свої наміри і екологічні наслідки проекту. А вже особливо зацікавлені у отриманні додаткової інформації громадяни направлять генеруючій компанії свої запити.

Формальний результат громадських слухань не важко було прогнозувати. Оскільки у аудиторії кількісно переважали працівники апарату міської ради, котрі вочевидь усі як один прониклися особливо зворушливою довірою до намірів «Енергоперспективи», більшість голосів було віддано за те, аби дати «добро» проектові МГЕС у Чорткові.

Представники ЕГО «Зелений Світ» на слуханнях повідомили про те, що організація загалом вітає розвиток малої енергетики із використанням поновлюваних джерел енергії. Саме такі джерела повинні зменшити залежність від екологічно шкідливих джерел енергії із використанням викопного палива, зміцнити енергетичну безпеку країни та сприяти економічному становленню місцевих громад. В той же час ми вважаємо, що розвиток малої гідроенергетики у краї повинен відбуватися на принципах мінімізації екологічної шкоди. Тут варто нагадати, що згідно національного законодавства усі без виключення ГЕС вважаються екологічно небезпечними об’єктами, стосовно яких обов’язковим є проведення державної екологічної експертизи.

Невдовзі після слухань ми розмістили у місцевих ЗМІ текст «Позиції ЕГО «Зелений Світ» щодо проекту спорудження малої ГЕС на річці Серет у межах міста Чорткова». Жодного відгуку на нього від «Енергоперспективи» досі не надійшло. Офіційні Заяви інвестора про наміри та про екологічні наслідки проекту у місцевих ЗМІ досі не оприлюднено. Такий от наразі маємо «діалог та порозуміння»…

27 серпня ми надіслали на офіційну адресу «Енергоперспективи» запита на інформацію, у якому просили надати матеріали оцінки впливу на навколишнє середовище проекту будівництва МГЕС. Згідно закону відповідь на запит повинна надаватися впродовж п’яти днів. Минуло півтора місяці – і жодної відповіді. Таку от, даруйте, «відкритість та цивілізованість» наразі демонструє наш інвестор.

Що ж, можливо пошта погано ходить до славного міста Кам’янця-Подільського? Сподіваючись, що наш запит просто не потрапив на очі адресатові, нещодавно ми надіслали його повторно.

А що ж далі? А далі – якщо належної відповіді на інформаційний запит знову не отримаємо – попросимо вас до суду, панове…

 

Поширити інформацію