Події / Події в Україні

Атомна енергетика в Україні – немов валіза без ручки, яку важко нести і шкода викинути

27.04.2016
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

До 30-х роковин Чорнобильської катастрофи у гімназіях Чорткова та Бучача за сприяння ЕГО «Зелений Світ» відбулися два публічних інформаційних заходи, приурочених до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Відрізок часу у 30 років певною мірою є знаковим. Це період напіврозпаду радіоактивних ізотопів цезію та стронцію - нині головних «винуватців» пост-чорнобильського забруднення на величезних територіях.

Говорити справді було про що…Наскільки реальною залишається небезпека забруднення радіонуклідами у 10 населених пунктах Тернопільщини, які колись було включено до зони посиленого радіоекологічного контролю? Наскільки небезпечною є нині чорнобильська зона відчуження? Чи виконає Уряд свої зобов’язання щодо виплат постраждалим у законодавчо визначеному обсязі – принаймні за рішеннями судів? Наскільки суттєвою є залежність української атомної енергетики від Росії? І наскільки вона визначає ступінь політичної залежності? Чому Україна наразі не може відмовитися від атомної енергетики? Словом, питань було багато…

Візуальним тлом для спілкування слугував вражаючий фотоматеріал про Чорнобильську зону від Gerd Ludwig з Агентства Рейтер.

Тут варто зауважити, що у багатьох навчальних закладах вже стало звичним організовувати щорічні Чорнобильські заходи переважно ритуально-жалобного характеру. Вони не в останню чергу формують у молодого покоління психологію жертви, натомість не надають нових знань та нової відповідальності, так необхідних для життя після Чорнобилю, в умовах, коли атомна енергетика продовжує розвиватися.

Тому, плануючи заходи у гімназіях, ми уявляли їх насамперед як інформаційні та просвітницькі. В обох аудиторіях вони викликали чималий інтерес, дещо несподіваний навіть для самих гімназистів. Запитання та відповіді тривали після вичерпання відведеного часу: в аудиторії, на сходах, на подвір’ї…

Особливо допитливим гімназистам радили ознайомитися із аналітичним дослідженням «Зеленого Світу» про екологічні та гуманітарні наслідки Чорнобильської катастрофи з видання "Дотримання екологічних прав в Україні".

За схожим сценарієм було проведено інформаційну сесію для старшокласників Бучацької гімназії імені академіка В. Гнатюка.

Ледь не забули: на зустрічах із гімназистами було також представлено чудове видання українського представництва Фонду Гайнріха Бьолля в Україні -  «Ядерна енергія: міф і реальність» в редакції Фелікса Маттеса.

 

 

 

Поширити інформацію