Публікації / Туризм

ДНІСТЕР. Туристичний путівник

16.05.2016
джерело: derev.org.ua

Ця книжка – перший путівник і перше історико-краєзнавче видання, присвячене Дністру, одній з трьох найдовших річок нашої країни (1362 км). Вона бере початок у Карпатах і впадає у Чорне море, перетинаючи на своєму шляху по Україні й Молдові чотири історико-географічні регіони: Галичину, Поділля, Буковину й Бессарабію – звідси й розмаїття пам’яток, зосереджених на її берегах. У книзі розповідається про замки, фортеці, монастирі, муровані й дерев’яні храми і синагоги, забудову історичних містечок, панські маєтки і печерні монастирі – загалом понад 500 пам’яток архітектури. Не лишилися поза увагою фортифікації часів Першої і Другої світових воєн, залізниці, промислові споруди, млини, мости і поромні переправи. В описі природи акцент зроблено на наймальовничіші об’єкти: каньйони Дністра та його допливів, гори, скелі, водоспади, озера, заповідні урочища і печери.

Шлях від витоків до гирла Дністра розділено на 11 маршрутів, з них 5 подаються як для туристів-водників і містять поради з навігації, а решта рекомендована для автотуризму. Книжка містить понад півтори тисячі ілюстрацій – сучасних і архівних фотографій, малюнків, картосхем.

Перший том охоплює ділянку Дністра від його витоків до гирла Збруча – річки-кордону, що розділяла Австро-Угорську й Російську імперії, Польщу і Радянський Союз.

Найхарактерніші категорії пам’яток для описаної ділянки – це дерев’яні церкви й дзвіниці, забудова історичних містечок, костели і кляштори, маєтки шляхти, руїни замків XIV–XVII ст. (Галич, Золотий Потік, Раковець, Чернелиця, Язловець, Червоногруд, Новосілка, Кривче, Кудринці, Окопи), пам’ятки княжої доби і музеї, об’єднані у складі Національного заповідника "Давній Галич", австрійські фортифікації часів Першої світової війни, буковинські церкви й монастирі.

Маршрути 5–7 присвячені Дністровському каньйону з його стрімкими меандрами, урвистими скелястими берегами, густими лісами, каскадами водоспадів і культовими печерами. Сповнені загадок і каньйоноподібні долини дністровських допливів: Джурина, Стрипи, Серету й Збруча.

Про автора:

Олена Крушинська - випускниця Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат хімічних наук. З 2005 року співпрацює з журналами "Міжнародний туризм", "Welcome to Ukraine" та ін. як журналіст і фотограф, працює над власними проектами в галузі дослідження й популяризації пам’яток. Автор путівників "Сорок чотири дерев’яні храми Львівщини"" (2007), "Два береги Збруча" (2008, у співавторстві з Д. Малаковим та Ю. Козорізом) і понад 80-ти статей, присвячених пам’яткам архітектури, краєзнавству та подорожам, упорядник окремих випусків історико-краєзнавчого часопису "Галицька брама". Редактор першого українського перевидання "Нарисів Дніпра" і "Нарисів Дністра" - двох томів книги етнографа й краєзнавця О. С. Афанасьєва-Чужбинського, написаної за матеріалами експедиції 1856-1860 років.

Автор проекту "Дерев’яні храми України" та однойменного сайту (derev.org.ua). Член Міжнародного товариства дослідження дерев’яних храмів та дзвіниць і Міжнародного млинологічного товариства (TIMS).

Путівник по Дністру написано на основі автомобільних подорожей автора (2003-2014), сплавів у складі еколого-культурологічної експедиції "Дністер" (2004-2013) та опрацювання великого масиву літератури.

Поширити інформацію