Події / Події в Україні

Виявляється, в Україні ще є Мінприроди і міністр екології

14.07.2016
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Чи не вперше за багато років Мінприроди наважилося на принципову позицію - не погодило проект вбивчої для українських річок урядової програми

Як повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, Міністерством екології та природних ресурсів України опрацьовано проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року». За результатами його розгляду, 6 липня 2016 року, відповідні зауваження та пропозиції Мінприроди до проекту було надано Міністерству енергетики та вугільної промисловості, яке є розробником «Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року».

Мінприроди наголошує на можливих значних негативних наслідках заходів «Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року» для річкових басейнів Дніпра, Південного Бугу та Дністра. Проекти, які плануються до реалізації Програмою: нарощування потужності Дністровської ГАЕС, Ташлицької ГАЕС, будівництво Канівської ГАЕС та каскаду ГЕС на Дністрі порушують низку законів України та її міжнародних зобов’язань.

Втім, незважаючи на те, що проект відповідного розпорядження Кабміну не було погоджено Мінприроди, Уряд Гройсмана на своєму засіданні 13 липня "з голосу" прийняв його, а відтак і Програму.

Сьогодні ЕГО «Зелений Світ» направив власне звернення до Мінприроди із висловленням підтримки його позиції та пропозицією ініціювати на державному рівні здійснення стратегічної екологічної оцінки «Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року» у відповідності до «Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті», ратифікованого Україною, передбачивши участь громадськості у цьому процесі.

Звернення ЕГО «Зелений Світ» можна завантажити тут.

Просимо колег з громадського природоохоронного руху про підтримку.

Поширити інформацію