Події / Події в Україні

Намагання допомогти птахам повинно бути розумним!

08.01.2017
автор: Управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА
джерело: ecoternopil.gov.ua

Лебідь - шипун 100 років назад вважався рідкісним залітним птахом західних областей України. „Поселився” він у нас лише в 70-80 роках, відтоді його чисельність зростає.

Ще в 1994 році науковці писали: "з певною долею вірогідності можна зробити висновок про початок формування гніздової популяції лебедів - шипунів на Поділлі і висловити припущення, що до початку нового тисячоліття ці птахи будуть гніздитися регулярно”. Як бачимо, передбачення вчених здійснилися.

Лебідь-шипун перебуває під охороною Директиви ЄС про охорону диких птахів, Бернської та Бонської конвенцій та Угоди про охорону афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів.

При зустрічі з цими птахами зверніть увагу на лапи. Якщо птах закільцьований, спробуйте зчитати або сфотографувати номер кільця - це цінна наукова інформація. Надсилайте її в Український центр кільцювання птахів.

Лебідь - шипун оселяється на ставах та озерах різного розміру по всій Україні. Це великий птах, вагою до 12 кг, з розмахом крил 2 м. Самці мають "ѓулі" над дзьобом, у самки цей наріст менший. Молоді птахи сірого кольору (пригадуєте казку "Гидке каченя"?), а дорослого оперення набувають на третій рік життя. Лебеді будують гнізда в заростях очерету в сухому місці, або на воді.

Відомо, що птахи легко переносять морози і погану погоду, тривалий час не можуть рухатися або ж переміщаються зовсім повільно, щоб не витрачати енергію. У сильний холод взимку птах сидить на крижаному березі, лапки підібрані під тулубом. Орнітологи і зоологи в один голос відзначають, що годувати птахів, які живуть на волі в природному середовищі існування, потрібно тільки при низьких температурах і при різних фізичних ушкодженнях і захворюваннях.

У багатьох містах України лебеді гніздяться або зупиняються зимувати на озерах у міських парках, де їх щедро підгодовують хлібом та печивом. Не варто це робити, адже така їжа зовсім неприродна для лебедів. В природі вони харчуються водними рослинами, водоростями, травою, іноді молюсками, хробаками або навіть жабами. На водоймах їм вистачає природного корму, тому утримайтеся від бажання підгодувати птахів. Якщо ж ви дуже хочете зробити фотографії чи помилуватися птахом зблизька, підготуйте злегка відварений ячмінь, перлову кашу або комбікорм для птахів.

ВІд початку грудня 2016 року на Дністрі у межах Борщівського району Тернопільської області спостерігається унікальне природне явище – скупчення близько 300 особин лебедів. Жителі прибережних сіл підгодовують цих прибульців і дуже турбуються з приводу їх охорони від браконьєрів чи бродячих собак.

Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації звернулося до обласної та районної організацій Українського товариства мисливців та рибалок в області щодо захисту цих птахів силами місцевих мисливців, а також запропонувало зробити це своїм колегам з Буковини.

Одночасно просимо розумно оберігати цих красенів, у жодному разі не намагатися переселяти їх у теплі приміщення, бо така надмірна турбота тільки зашкодить. Це слід робити у випадках поранення чи примерзання птахів до льоду. Після визволення з льодового полону кінцівки птаха потрібно занурити в холодну воду.

Дякуємо всім небайдужим людям за турботу.

 

Фото - НПП "Дністровський каньйон"

 

Поширити інформацію